Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ направи доста плахи промени в агресивната си парична политика и обеща да запази рекордно ниските лихви

Японска централна банка
Снимка: ЕПа/БГНЕС

След края на редовното си заседание във вторник Японската централна банка (ЯЦБ) обяви доста плахи промени, целящи да направят агресивната ѝ стимулираща парична политика малко по-гъвкава, но в същото време се ангажира да запаси без промяна извънредно ниските краткосрочни и дългосрочни лихвени ставки за продължителен период от време.

Със 7 на 2 гласа ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Централната банката запази без промяна досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени. Тя обаче внесе нов елемент в досегашната си стимулираща парична програма, отбелязвайки, че "доходността на дългосрочните облигации ще може да се движи в известна степен нагоре и надолу в зависимост от развитието на икономическата активност и цените". Това означава, че ЯЦБ ще проявява малко по-голяма гъвкавост по отношение на осъществяваните от нея покупки на японски правителствени облигации за около 80 трлн. йени годишно.

"ЯЦБ възнамерява да поддържа настоящите изключително ниски нива на краткосрочните и дългосрочни лихвени проценти за продължителен период от време, имайки предвид несигурността по отношение на перспективите, включително влиянието върху икономиката на страната на планираното увеличение на данъка върху продажбите през октомври 2019-а година", се посочва в изявлението на банката след края на нейното заседание.

Японската централна банка също така заяви, че ще направи промени на начина, по който купува финансови активи, като например повишаване на състава на борсово търгуваните фондове (ETF), влизащи в индекса Topix, за да облекчи изкривяванията, предизвикани от нейните покупки на ETF.

В същото време бяха публикувани нови тримесечни икономически прогнози, в които ЯЦБ намали ценовите си очаквания и призна, че инфлацията може да не достигне целевото ниво от 2% през следващите три години. Според новите прогнози индексът на потребителските цени за фискалната 2018-а година ще нарасне с 1,1% вместо с 1,3%, за 2019-а година с 1,5% вместо с 1,8% и през 2020-а - с 1,6% вместо с 1,8 на сто. ЯЦБ остава без промяна своите прогнози за икономическия растеж за фискалните 2019-а и 2020-а година на ниво от 0,8 на сто.

Участниците на финансовите пазари изглеждат разочаровани от днешните доста плахи промени в досегашната прекалено агресивна стимулираща политика на ЯЦБ и от потвърдения ангажимент за запазване на рекордно ниските лихви, тъй като мнозина от тях разчитаха на по-сериозни мерки в посока на ограничаване на програмата за покупки на облигации.

Това разочарование се изрази в понижение на доходността на японските държавни облигации и в известно отслабване на йената. След края на заседанието на ЯЦБ доходността на 10-годишните книжа върна рязко от вчерашния 18-месечен връх около 0,11% към 0,06%, а доходността на дългосрочните 40-годишни книжа се смъкна към 0,865%, отстъпвайки от 6-месечен връх около 0,965%.

В същото време щатският долар поскъпна от 110,74 японски йени към 111,45 йени, а еврото - от 129,67 йени към 8-дневен връх около 130,49 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна