Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: САЩ и Китай желаят да рестартират преговорите, за да избегнат търговската война

САЩ и Китай се опитват да рестартират преговорите, целящи да предотвратят мащабна  търговска война между двете най-големи икономики в света, съобщиха за Блумбърг неназовани източници, запознати с полаганите в тази посока усилия.

Според източниците на Блумбърг, финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин и китайският вицепремиер Лю Хъ са провели няколко лични телефонни разговори, опитвайки се да намерят начини за подновяване на търговските преговори. На този етап няма финализиран нито конкретен график, нито въпросите, които трябва да бъдат обсъждани, както и форматът на предстоящите официални преговори, но според източниците на агенцията, има принципно съгласие, че трябва да се проведат повече разговори.

Преговорите за разрешаване на търговските спорове между САЩ и Китай са в застой в продължение на няколко седмици, тъй като и двете страни отказаха да отстъпят от позициите си. Според трето лице, което също пожела да говори при условия на анонимност, още тази седмица ще има разговори между високопоставени американски представителите относно заеманата от Китай търговска позиция.

Блумбърг отбелязва, че усложняваща за полаганите от Мнучин усилия е по-твърдата линия на американския търговския представител Робърт Лайтизер, в чиито правомощия е течащото в САЩ разследването по Параграф 301 от Търговския закон от 1974-а година, което е в основата и на високите митнически тарифи. Според това разследване, Китай краде американски технологии и са необходими високи мита за компенсиране на щетите.

Според агенция Блумбърг, следващата вълна от митнически тарифи на САЩ спрямо Китай може да бъде въведена още в сряда (на 1-ви август), когато евентуално могат да започнат да бъдат обмитявани китайски стоки за още 16 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че властите в Пекин обещаха да отговорят незабавно със същия размер на тарифи за внасяните в Китай американски стоки в аналогичен обем.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна