Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" закри 32 фалшиви профила, целящи манипулиране на общественото мнение

Снимка: архив

Компанията "Фейсбук" съобщи, че на социалната й мрежа в интернет е установена координирана кампания за политическо манипулиране на общественото мнение във връзка с предстоящите през ноември междинни избори за Конгреса на Съединените щати, се казва в съобщение на компанията.


Изтрити са 32 страници и профили в мрежите Фейсбук и Инстаграм, защото са били част от "координирано неавтентично поведение". От "Фейсбук" посочват, че все още не е идентифициран източникът на дезинформация.


Най-големите и най-влиятелни социални мрежи стават основни играчи в политическия живот отвъд океана. Facebook е информирал членовете на Камарата и Сената, както и длъжностни лица в Министерството на вътрешната сигурност за това, че компанията е открила активности, които свързва с Русия и чиято цел е влияние върху политиката на САЩ преди провеждането на междинните избори през есента.


Компанията заяви, че е премахнала 32 профила, защото са участвали в "координирано" политическо поведение и счита за фалшиви. Близо 300 000 души следват единия от профилите.


"Ние сме изправени пред решителни, добре финансирани противници, които никога няма да се откажат и постоянно променят тактиките си", се казва в официално изявление.


В същото време Twitter започна кампания за насърчаване на по-здравословни разговор през платформата, която обаче предизвика възмущение, заради явните анти-Тръмп настроения, внушавани от кампанията. В свои туитове редица инфлуенсъри от академичните среди, които са били ангажирани в проекта, започнаха яростно да критикуват администрацията на “Тръмп”, което също се възприема като опит за намеса в политическия живот.


Миналата седмица социалната мрежа беше забъркана в друг скандал с известни републиканци, тъй като беше ограничила тяхната видимост в резултатите при търсене.


Медийни гиганти, като Twitter и Facebook, са подложени на все по-сериозни проверки и са принудени да закриват профили масово вопит да прочистят координираните кампании за дезинформация и за разпространение на фалшиви новини.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна