Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на търговския дефицит на САЩ през юни със 7,2% в резултат на растящ внос при намаляващ износ

През юни международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се разшири със 7,2% спрямо май, отбелязвайки първо увеличение от четири месеца насам в резултат на нарастване на вноса при намаляване на износа, показват данни на Департамента по търговия. Съединените щати са път постигнат за цялата 2018-а година рекорден за последното десетилетие търговски дефицит от близо 600 млрд. долара въпреки усилията на президента Тръмп и на администрацията на Белия дом да ограничат негативния търговски баланс чрез повишаване на митата за вноса на редица стоки от основни търговски партньори като Китак, ЕС, Канада и Мексико.

В рамките на юни американският търговски дефицит нарасна със 7,2% до 46,35 млрд. долара от 43.2 млрд. долара през май и осреднената прогноза на финансовите пазари за дефицит в рамките на 46,5 млрд. долара.

Причина за разширяването на дефицита е нарастването на американския внос с 0,6% до 260,2 млрд. долара при намаляване на износа с 0,7% до 213,8 млн. долара.

За първите шест месеца на настоящата година вносът в САЩ се увеличи с 8,6% спрямо същия период на 2017-а, докато износът нарасна с 9,0%, но въпреки това търговският дефицит се разшири на годишна база със 7,2% до 291 млрд. долара и все още има риск да достигне през цялата 2018-а година рекордни за последното десетилетие нива от близо 600 млрд. долара.

Търговският дефицит с Китай (втория най-голям търговски партньор на САЩ) се разшири през първото полугодие с 8,6% спрямо същия перид на 2017-а година, докато търговската дупка с Канада (най-големия търговски партньор на САЩ) се сви с цели 23,4 на сто. Търговският дефицит с ЕС се увеличи през първите шест месеца на годината с 11%, а дефицитът с Мексико се разшири 5,5 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна