Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спукана автомобилна гума е сложила началото на големия пожар в Калифорния

Губернаторът на Калифорния призова Доналд Тръмп да помогне за борбата с едни от най-големите и опустошители горски пожари в историята на щата

| обновено на 05.08.18 в 09:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторът на Калифорния Джери Браун призова президента Доналд Тръмп да помогне за борбата с едни от най-големите и опустошители горски пожари в историята на щата. Досега са унищожени са над 100 сгради, а над 20 000 души бяха принудени да напуснат домовете си.
Джери Браун очаква помощ, независимо от противоречията си с Тръмп по въпросите на имиграцията и замърсяването. "Трагедиите сближават хората", подчерта губернаторът. 
По-рано Си Ен Ен предаде, че спукана автомобилна гума е станала причина за започването на горските пожари, опустошили обширни райони на Калифорния през последните две седмици. На 23 юли на шосе край град Рединг ремарке на камион спуква гума, а от стърженето на джантата по асфалта се появяват искри, от които пламва огън, посочва телевизията.

Пожарът, наречен впоследствие "Кар", си проправя път покрай автомагистрала номер 299, като изпепелява суха ниска растителност и обхваща заселени райони.

Досега загиналите са шестима цивилни и двама пожарникари, унищожени са около 542 кв. км, припомня Си Ен Ен. 

Според експерти от противопожарните служби преодоляването на последиците на "Кар" ще струва на щата милиарди долари през следващото десетилетие. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна