Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на индустриалното производство и свиване на търговския излишък на Германия

През юни германското индустриално производство отбеляза по-голям от очакваното спад, показват данни на официалната статистика Destatis, които сякаш предполагат, че промишленият сектор във водещата европейска икономика отново започна да губи скорост в края на второто тримесечие. В същото време търговският излишък на Германия се сви през шестия месец на годината в резултат на стагнация на износа при солидно нарастване на вноса, което е ново доказателство за негативното отражение на търговското напрежение между САЩ и техни важни търговски партньори като ЕС и Китай, отчитат други данни на официалната немска статистика.

Индустриалното производство в Германия се понижи през юни с 0,9% спрямо май, когато отбеляза скок с 2,4% (низходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 2,6%), докато очакванията на финансовите пазари бяха по-скромно понижение с 0,5 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) се сви с 0,8%, а производството на капиталови стоки (на средствата за производство) - с 0,6 на сто. Производството на потребителски стоки пък се влоши с 1,6%, докато енергийното производство нарасна с 2,9%. Солиден спад с 3,2% регистрира строителството, заличавайки добрия растеж от 3,1% месец по-рано.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се забави до 2,5% (спрямо юни 2017-а) от 3,0% през май (низходяща ревизия от повишение с 3,1%) и осреднена прогноза за растеж от 3 на сто.

Въпреки по-слаби данни икономическото министерство на страната посочи, че подемът в германската индустрия вероятно ще продължи, макар и само с "умерени темпове". Слабото германско производство през юни следва оповестените ден по-рано данни, показващи солидно влошаване и на индустриалните и промишлени поръчки в Германия. Взети заедно юнските данни подсказват, че търговското напрежение между САЩ и ЕС вече започва да се отразява негативно на корпоративните инвестиции.

В отделно проучване Destatis отчете свиване на германския търговски излишък през юни в резултат на стагнация на износа при силно повишение на вноса.

Германският експорт остана на нивото от май, когато нарасна с 1,8%, при очаквания за спад с 0,4%. В същото време вносът се повиши с цели 1,2% след растеж с 0,7% месец по-рано и прогноза за доста по-скромно повишение с 0,2 на сто.

Това доведе до свиване на търговския излишък на Германия през юни на сезонно-коригирана база до 19,3 млрд. евро от 20,4 млрд. евро през май.

На годишна база обаче германският износ скочи през юни със 7,8% до 115,5 млрд. евро след понижение с 1,3% през май, докато вносът се увеличи с 10,2% до 93,7 млрд. евро след повишение с 0,9% през предходния месец. Търговският излишък на некоригирана основна се разшири през юни до 21,8 млрд. евро от 19,6 млрд. евро през месец май и след излишък за 22,1 млрд. евро точно преди година (през юни 2017-а година).

През юни експортът на Германия към останалите страни членки на Европейския съюз се увеличи на годишна база с 5,9% до 67,7 млрд. евро, а вносът от тях нарасна с 10,1% до 53,8 млрд. евро. В същото време износът на стоки за страни извън ЕС се повиши на годишна база с 10,5% до 47,9 млрд. евро, докато вносът в Германия от останалия свят извън рамките на съюза нарасна с 10,3%, достигайки 40,0 млрд. евро.

Търговският излишък на Германия за първите шест месеца на годината остана почти без промяна на ниво от 121,5 млрд. евро спрямо позитивен баланс за 121,3 млрд. евро през същия период на 2017-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна