Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"И хлябът поскъпва", съобщава вестник "Земя". Изданието посочва, че "с близо 15% ще поскъпне пшеницата през есента според прогнози на Софийската стокова борса,като производители очакват също и повишение на хляба. Затова ще допринесат и по-високите цени на тока и газа, допълва "Земя".

"Фалшиви биохрани ни пробутват в магазините", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието обяснява, че според доклад на Сметната палата за контрола върху сектора интересите на потребителите не са защитени. Занижените наказания при нарушения водят до риск от попадане в магазините на храни, които не отговарят на етикета за био, пише в документа. При нарушения контролиращите органи не отнемали сертификати, а само давали предписания, допълва "Труд".

"Пушим само на улицата", информира вестник "Стандарт". Промяна в Закона за здравето може са сложи край на пушенето в оградените с найлони пространства. В текстовете, които са пуснати за обществено обсъждане, се включва и забрана за тютюнопушене на закрито на наргилета и бездимни цигари.

Вестник "Сега" пише по темата, че в законопроекта за първи път се въвежда дефиниция какво е затворено обществено място и ако текстовете бъдат приети в този си вид, то би следвало да преобразят ресторантьорския бизнес, който сега заобикаля забраната за пушене с навеси, найлонови стени и всякакви други приспособления, минаващи за "открито пространство". Всекидневникът посочва още, че размерът на паричната санкция за нарушителите остава без промяна, но отпада личната глоба за пушача.

В заглавие на първата си страница вестник "24 часа" цитира думи на Бенчо Бенчев, който заявява, че нито Бойко Борисов, нито Румен Радев му е ходил на гости. Скандалният общински съветник от БСП в Бургас, който преди дни беше арестуван в Истанбул заедно с издирвания Митьо Очите, е опровергал твърденията на социалистите, че не са били спонсорирани от него и ги призова да си проверят счетоводството, допълва "24 часа".

"Влошава се мнението на хората за икономическата ситуация у нас“, пише вестник "Дума". През юли 2018 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.6 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в селата, съобщават от НСИ. Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са леко влошени в сравнение с предходното наблюдение. По-резервирани в сравнение с април са и оценките и очакванията им относно промените във финансовото състояние на техните домакинства, уточнява "Дума".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна