Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на ВМС започна с награждаване на военослужещи

Снимка: Радио Бургас

С награждаване на военнослужещи започна празникът на военноморските сили в Бургас. Те отбелязаха 139 години от създаването си. Ученията, проведени през годината, показват, че това формирование има пълна оперативна съвместимост с нашите съюзници и отработено взаимодействие с видовете въоръжени сили. Това посочи командващият ВМС контраадмирал Митко Петев. 

Ние сме достойни наследници на нашите предци, участвали в пет войни, обяви той. Военноморската ни авиация се сдоби с ново медицинско оборудване за оказване на спешна помощ и разработихме проект за мобилен модул за подводни интервенции по европейската програма за индустриално сътрудничество, отбеляза още той:

"Успяхме да спечелим подкрепата както на европейската агенция по отбрана, така и на министерството на отбраната, за да можем да бъдем припознати като национален представител в постоянното европейско структурирано сътрудничество и да кандидатстваме за финансиране".

Придобиването на четири бързоходни кораба и на два патрулни, като и договарянето на още един вертолет, е знак за особеното внимание което  политическото и военно ръководство на България отделя на ВМС, допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна