Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладкар съди щата Колорадо, защото бил санкциониран за отказ да направи торта по случай смяна на пол

Сладкарят от Колорадо, който отказа да направи сватбена торта на гей двойка от религиозни убеждения и решението му бе частично подкрепено от Върховния съд на Съединените щати, отново заведе дело срещу американския щат. Това предаде Асошиейтед прес.

Този път Джак Филипс, собственик на намиращата се в предградията на Денвър пекарна "Мастърпийс кейкшоп", е отказал да обслужи клиент, поискал да му бъде направена торта, с която да отпразнува смяната на пола си. Комисията за защита на човешките права в Колорадо е отсъдила, че сладкарят е извършил дискриминация срещу транссексуалния човек. Филипс, който казва, че властите в Колорадо са тръгнали на "кръстоносен поход" срещу него, е внесъл във вторник жалба във федерален съд. През юни Върховният съд на Съединените щати се произнесе в негова полза, като постанови, че същата комисия е проявила антирелигиозно пристрастие, когато е санкционирала Филипс. Със 7 срещу 2 гласа съдът реши, че комисията е нарушила правата на Филипс по силата на Първата поправка към Конституцията.

Съдът обаче не взе решение по по-големия въпрос дали търговците могат да изтъкват религията си като мотив да не обслужват гейове и лесбийки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна