Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позициите на Полша и Германия за проекта „Северен поток 2“ остават противоположни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша и Германия остават на противоположни позиции по проекта „Северен поток 2“, показаха изявленията на външните министри на двете страни Яцек Чапутович и Хайко Маас.

След срещата им в Южна Полша късно в понеделник Чапутович каза, че споделя опасенията на САЩ, че газопроводът е инструмент, чрез който Русия ще получи финансови средства за модернизация на армията и въоръжения си.

Маас от своя страна посочи, че Берлин не споделя опасенията на полската страна и е убеден, че „този проект няма да създаде в Европа зависимост от доставките на енергия“, а също не смята, че „Украйна е обект на натиск“, предаде ТАСС.

Германският министър на външните работи Хайко Маас посети преди това бившия нацистки концлагер "Аушвиц-Биркенау", за да почете паметта на жертвите.

Маас е първият първи дипломат на Германия след 1992 г., който посещава някогашния лагер на смъртта край полския град Освиенцим. Франс прес посочи, че той нееднократно е изтъквал, че именно заради "Аушвиц" е станал политик:

„Това е най-ужасното място на света и тук човек трябва да реши, да загуби вярата в човещината или да получи надежда и сили да брани човешките права и да направи нещо в тази насока“, каза Маас.

Полша и Германия днес са съюзници в НАТО и сериозни търговски партньори. Между тях обаче има напрежение заради искането на управляващите във Варшава консерватори Берлин да плати на Полша 850 милиарда долара репарации за Втората световна война, посочва Асошиейтед прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна