Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрахователи анулират полици през съда, засегнатите не знаят

Компании предупреждават за риск на пазара на полици за "Гражданска отговорност"

| обновено на 22.08.18 в 18:45
Снимка: БГНЕС

Застрахователни компании в Северна България масово анулират полици през съда, твърдят от Асоциация "Застрахователна сигурност". Действията са неправомерни, а засегнатите шофьори не подозират за това, заяви за "Хоризонт" председателят на асоциацията Юри Тодоров:


"Има компании, които масово анулират полици през съда. Говоря за румънски граждани, които карат автомобили с българска регистрация. Но това, че са им анулирани полиците, те даже и не знаят. И ако се случи нещо, пак ще плаща нашият Гаранционен фонд, защото те са карали без действителна застраховка".


Междувременно и български застрахователни компании предупреждават за риск за пазара на застрахователни полици "Гражданска отговорност" заради недостиг на средства.


Те настояват за спешни промени в застрахователния кодекс заради очакваната нова вълна от искове по застраховката, които не могат да бъдат покрити без да бъде увеличена в пъти цената й. Увеличението също не е вариант за дружествата, защото така ще се стигне до сериозен отлив на клиенти. 

Асоциацията на българските застрахователи настоява да се уточни ясно методиката за определяне на обезщетения в отделните случаи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна