Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добавките с омега-3 мастни киселини били с ефект като зехтина

Ново проучване развенча полезното действие върху диабетици на хранителните добавки с омега-3 мастни киселини.

Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини, каквито се съдържат в рибата и се препоръчват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, всъщност не предпазват диабетиците от такива проблеми, предаде БТА.

Учени от Оксфордския университет изследвали 15 000 диабетици без сърдечносъдови заболявания. Те ги следили средно седем години, като на половината давали капсули с  омега-3 мастни киселини, а на останалите - със зехтин.

Случаите с тежки сърдечносъдови инциденти, рак или смърт са приблизително еднакви в двете групи, сочи изследването, цитирано от агенция Франс прес.

Друго изследване от януари 2018 г., обхванало 78 000 души, стигна до извода, че омега-3 мастните киселини не предотвратяват сърдечносъдовите заболявания при хората от рискови групи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени