Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има опасност за живота на три жени, пострадали в катастрофата край Своге

В София се провежда и кръводарителска акция за пострадалите

| обновено на 29.08.18 в 11:47
УМБАЛСМ “Пирогов”
Снимка: БГНЕС

Без промяна остава състоянието на настанените в "Пирогов" пострадали при катастрофата край Своге. Общо шест пациента са настанени в лечебното заведение. Три жени продължават да са с опасност за живота, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов.

"На другите три жени, които вече са в по-добро състояние, им предстоят оперативни интервенции днес и утре и може би в петък ще имаме повече информация какво точно е направено. 

От медицинска гледна точка, трите жени, които са на апаратна вентилация, засега се задържа тяхното стабилно състояние. Не се влошава, което е добре, защото, ако тръгне да се влошава, динамиката, сърдечната дейност, тогава веднага се предприемат допълнителни мерки. Мога да кажа, че за момента остават в същото състояние, което е добре, защото когато се развива гръдната травма се очаква да има влошаване.

Колегите прецениха, че е по-добре първо да минат оперативните интервенции и след това евентуално да се прецени, може би другата седмица, да бъдат изведени, защото следоперативно трябва да има едно добро обезболяване. Особено след такава тежка травма, която е настъпила, е хубаво да бъдат наблюдавани поне минимум 24 часа следоперативно".
Подобрява се състоянието на най-тежко пострадалата жена при катастрофата до Своге в събота, съобщиха от болница Света Анна. 52-годишната пациентка вече не е на апаратно дишане и няма пряка опасност за живота ѝ. Има подобрение и в състоянието на другите четири пациентки настанени в болницата. Най-сериозно остава състоянието на мъжа в лечебното заведение. Той е настанен в реанимация. 
Без промяна остава и състоянието на 62-годишната жена и 30-годишният мъж, които са във ВМА. Те са стабилни, съобщиха от там за "Хоризонт"
Софийката Първа градска болница организира кръводаряване за пострадалите от катастрофата край Своге, които се лекувеат в други болници. Това обяви изпълнителният директор на болницата Цветомир Димитров: 
"Предложили сме си услугите за медицинска дейност, за болнична помощ, но засега колегите се справят в другите болници".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени