Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести подготвят в пловдивското село Труд заради замърсяването на въздуха от централа за биогаз

Централата за биогаз в село Труд
Снимка: БГНЕС

Жители на пловдивското село Труд подготвят нови протести заради замърсяването на въздуха от близката централа за биогаз. Според местните хора институциите бездействат по проблема. Те поискаха и оставките на министрите на околната среда и на земеделието - Нено Димов и Румен Порожанов. Настояват и за намесата на премиера Бойко Борисов.

Като припомниха, че сигнализират за проблема от близо 2 години, представители на сдружението "Бъдеще за село Труд“ заявиха, че лошата миризма от работата на централата продължава да се усеща периодично, защото не са взети елементарни мерки за ограничаването на емисиите. Според  Галина Тошева и Станимир Тончев не се прави нищо и за намаляване на шума от генераторите, а тонове органични отпадъци се складират директно върху почвите: 

"Аз лично и моето семейство спим на затворени прозорци, редовно ми се обаждат хора, които в 5-6 часа сутринта се събуждат от изключително задушлива и отвратителна миризма. Имаше мобилна станция, която измерваше качеството на въздуха почти година. Тя се поставяше за седмица-две, като всеки път беше чакана с нетърпение от населението, защото само през тези дни, когато станцията беше в Труд, от централата не се чуваше и помирисваше нищо". 

Жители на селото, които са подавали сигнали на тел.112 за силни миризми, са били викани за обяснения в полицейското управление, съобщиха още от сдружението и определиха това като форма на натиск. Оттам са категорични още, че ако до 50 работни дни министрите не подадат оставки, ще сезират Европейската комисия по защита на околната среда и Комисията за защита на правата на човека.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени