Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аризона почетоха с възпоменателна церемония сенатора републиканец Джон Маккейн

Джон Маккейн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският сенатор Джон Маккейн беше почетен като герой, боец и приятел по време на възпоменателната церемония, състояла се в Аризона. Маккейн почина миналата събота от рак на мозъка на 81 години, след като ден по-рано взе решение да спре животоподдържащото го лечение. 

Сенатор Джон Маккейн беше споменат като "истински американски герой”, но и като ужасен шофьор с лошо чувство за хумор и влечение към битките по време на възпоминателната церемония, на която присъстваха 3500 души в "Северна баптиска църква" в Аризона.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън припомни "чистата радост, която се появяваше на лицето му, когато виждаше, че му предстои да излезе пред сената и да започне нова битка".

Байдън е сред близките приятели на сенатора и по думите му "е приемал Маккейн като свой брат".

Кортежът, носещ тялото на Маккейн, се изкачи от сградата на Капитолия, минавайки покрай събраната тълпа с издигнати американски знамена.

Членовете на семейството, сред които и 106-годишната майка на Маккейн, гледаха мълчаливо, докато униформени военни свалиха ковчега, облечен с флаг и го пренесоха в църквата, където двама от синовете му присъстваха и пяха “Пречудна благодат”.

24-ма американски сенатори, четирима бивши сенатори и други лидери от Аризона бяха на службата. След провеждането ѝ беше поръчан военен самолет, който да отведе тялото на Маккейн на север, където в петък ще се проведе още една възпоменателната церемония във Вашингтонската национална катедрала, а в събота ще е погребението му в Американската военноморска академия в Анаполис, Мериленд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени