Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият министър за Брекзит Дейвис ще гласува в парламента против предложението на Тереза Мей за сделка с ЕС

Дейвид Дейвис
Снимка: БГНЕС

Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че ще гласува в парламента против сделка с ЕС в предлагания в момента вариант от премиера Тереза Мей. По-рано тя заяви категорично, че няма да приеме никакви компромиси по плана от Чекърс, които не са в интерес на Великобритания. Според Дейвис обаче този план всъщност оставя вратата широко отворена за копромиси.

Дейвид Дейвис подаде оставка, защото не пожела да подкрепи предложението на Тереза Мей за бъдещите отношения с ЕС, които кабинетът като цяло одобри на извънредното си заседание в резиденцията Чекърс в началото на лятото. Днес по Би Би Си Дейвис заяви, че ще гласува в парламента срещу постигната сделка с ЕС, ако тя е на базата на тези планове на премиера:: „Ще бъде доста странно да подавам оставка за нещо и след това да гласувам за одобряването му, когата му дойде времето".

Според Дейвис, постигнатото в Чекърс е предложение, а не сделка. „Бялата книга“ на Тереза Мей, според Дейвис, запазва контрола на ЕС върху британските дела, а това не е добра сделка. Според него Тераза Мей ще продължава да прави отстъпки, за да постигне сделка, въпреки думите й по-рано, че няма да прави компромиси отвъд договореното в Чекърс, просто защото ЕС няма да приеме предложението в този вид.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна