Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските пазари на акции

Акциите на европейските фондови борси се намират под натиск от продажби по време на търговията във вторник, тъй като инвеститорите се притесняват от възможно ескалиране през следващите дни на търговското напрежение между САЩ и Китай и между САЩ и Канада.

До 6-и септември Вашингтон трябва да вземе окончателно решение дали да наложи високи мита върху вноса на китайски стои на стойност от цели 200 млрд. долара. В същото време се очаква в сряда (5-ти септември) да бъдат подновени търговските преговори между САЩ и Канада, след като през миналата седмица те приключиха без успех.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,63% и вече се търгува с 2,3% под неговите нива от началото на годината.

Германският индекс DAX30 губи близо 1% от стойността си, френският CAC40 се понижава с 1,2%, а британският индекс FTSE100 - с 0,28%.

Единствено индексът MIB на борсата в Милано нараства с 0,6%, тъй като италианският фондов пазар и по-специално италианския банков сектор продължават да намират подкрепа от решението на агенция "Фич" да запази кредитния рейтинг на страната на ниво от "ВВВ", понижавайки единствено до негативна кредитната перспектива. Изявлението на вицепремиера Матео Салвини, че италианският бюджетен дефицит за 2019-а година няма да надвиши лимита в ЕС от 3% от БВП също допринася за позитивното представяне на миланската борса. Акциите на италианските банки UBI Banca, Banco BPM и BPER Banca поскъпват с между 2,3% и 4,1%.

В същото време солиден спад от 6,6% бележат акциите на компанията WPP PLC, след като голямата британска рекламна агенция отчете нарастване на нетните продажби през последното тримесечие, но в същото време прогнозира понижение на доходността в рамките на цялата година.

Понижение с 2,7% отчитат и акциите на ING Groep след новината, че холандската банка е била глобена със 775 млн. евро във връзка с повдигани от прокуратурата на страната обвинения за пране на пари и за корупционни практики.

Акциите на Danske Bank пък се понижават на борсата в Копенхаген с цели 6,5%, след като датската банка също беше обвинена за пране на пари посредством нейно поделение в Естония, през което само в рамките на 2013-а година са били изпрани предимно руски капитали за 30 млрд. долара.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна