Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни желае да остане начело на АЦБ и след края на неговия мандат догодина

Марк Карни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на АЦБ Марк Карни сигнализира, че е готов да остане начело на централната банка на Великобритания и след края на мандата му догодина, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

В показания пред депутати на Обединеното кралство Карни заяви, че е обсъдил с финансовия министър Филип Хамънд възможността за удължаване на неговия мандат начело на банката, като добави, че очаква в скоро време да бъде направено официално съобщение по темата.

"Готов съм да направя всичко, което е по силите ми, за да допринеса както за гладкия процес на Брекзит, така и за ефективния преходен период в Английската централна банка", посочи Марк Карни.

Трябва да се има предвид, че настоящият управленски мандат на Карни трябва да приключи през юни 2019-а година, като Министерството на финансите отговаря за попълването на този отговорен пост след негово напускане.

Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз в края на март догодина и да се съгласи с двугодишен преходен период, за да преодолее възникналните различия между тази дата и началото на новите й отношения с единния блок.

"Сигнализирах за желанието да направя каквото мога, за да подкрепя този процес", заяви Марк Карни и добави, че би подпомогнал "мярката за приемственост".

Евентуалното удължаването на неговия мандат ще даде на Министерството на финансите допълнително време, за да намери подходящ наследник на Марк Карни.

Шефът на АЦБ също така отбеляза, че Брекзит преговорите са навлезли в критична фаза, като той вижда широк диапазон от възможни изходи. На този етап обаче АЦБ не прогнозира, че няма да има сделка с ЕС, посочи Карни.

В същото време управителят на централната банка предупреди, че по-малко от 20% от британските фирми са подготвили планове за непредвидени обстоятелства в случай, че не бъде постигната сделка с ЕС преди самия Брекзит в края на март 2019-а година.

"Ако няма Брекзит сделка, британските домакинства вероятно отново ще изпитат проблеми с реалните си доходи в рамките на следващите няколко години. Липсата на споразумение с ЕС може да доведе до значително увеличение на цените в магазините поради по-слабата британска лира и възможните мита", предупреди Карни и добави: "Липсата на Брекзит сделка и на преходен период ще представлява екстремен негативен сценарий и в този случай паричната политика на централната банка би била по-затегната, отколкото по-разхлабена (политика на повишаване, а не на намаляване на лихвите)".

Според него финансовите пазари ще станат свидетели на още един спад на британската лира, ако няма Брекзит сделка. Карни обаче не може да каже колко голяма ще бъде обезценката на паунда, нито какво ще бъде дългосрочното влияние от подобен сценарий върху икономиката на Великобритания.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени