Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на търговията на Уолстрийт през септември

Основните американски фондови индекси стартират със загуби първата септемврийска сесия на търговия, тъй като инвеститорите изглеждат предпазливи на фона на търговското напрежение между САЩ и техните водещи партньори в лицето на Китай и Канада.

Индексът DJIA загуби близо 150 пункта (понижение с 0,6%) в първите минути на търговия на Уолстрийт след тридневния дълъг уикенд (в понеделник беше официален празник в САЩ за Деня на труда). Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,4%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,57%,

Инвеститорите вероятно предпочитат да реализират печалби от солидното възходящо движение на американските акциите през месец август, когато DJIA се увеличи с 2,2%, S&P500 - с 3%, а Nasdaq - с цели 5,7 на сто.

Подобно на негативното представяне на европейските борси, инвеститорите и на Уолстрийт се притесняват от възможно ескалиране през следващите дни на търговското напрежение между САЩ и Китай и между САЩ и Канада.

До 6-и септември Вашингтон трябва да вземе окончателно решение дали да наложи високи мита върху вноса на китайски стои на стойност от цели 200 млрд. долара. В същото време се очаква в сряда (5-ти септември) да бъдат подновени търговските преговори между САЩ и Канада, след като през миналата седмица те приключиха без успех.

За негативното начало на днешната търговия допринася и понижението на акциите на Nike Inc. с над 2%, след като водещата компания за спортна екипировка избра Колин Каперник, състезател по американски футбол, за рекламно лице на кампанията си по случай 30-годишнината на нейния слоган: "Просто го направи (Just Do It)". Трябва да се има предвид, че Колин Каперник преди време даде начало на протестите срещу полицейското насилие и расовото неравенство. Неговото избиране за рекламно лице на Nike обаче доведе до сериозно недоволство в социалните медии и до призиви за бойкот на световния гигант за спортно облекло.

Именно спадът на акциите на Nike Inc. с около 2,6% е в основната на негативното представяне на DJIA в началото на днешната търговия, тъй като това е една 30-те компании, влизащи в индекса на сините чипове.

Изненадващо силното проучване на ISM за промишлената активност в САЩ през август обаче допринесе за париране на значителна част от първоначалните загуби на Уолстрийт, като след данните DJIA вече се понижава по-скромно с около 80 пункта (понижение с 0,31%), S&P500 - с 0,27% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,43%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна