Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт в резултат на агресивни продажби на акции на технологични компании

Основните американски фондови индекси се понижават в началото на търговията в сряда за втора поредна сесия на Уолстрийт в резултат най-вече на агресивни продажби на акциите на водещи технологични компании. В същото време инвеститорите продължават да се опасяват, че администрацията на президента Доналд Тръмп може още до края на седмицата да въведе високи мита за нова група от китайски вносни стоки на стойност 200 млрд. долара.

Най-солиден спад с 1,6% обратно под психологическата бариера от 8000 пункта бележи индексът Nasdaq Composite с оглед на солидно понижение на акциите на Facebook и Twitter, тъй като се очаква техните висши ръководители да дадат показания пред Конгреса на САЩ относно уязвимостта на социалните интернет медии от хакерски атаки и опасността посредством тях да се влияе върху американската политика.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг и главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси вече започнаха да дават показания пред американските депутати, като акциите на двете водещи социални интернет медии се понижават съответно с 1,47% и с цели 5,71%. Това се отразява негативно и при търговията на Alphabet Inc., като акциите на компанията-майка на Google Inc. се понижават с над 2 на сто, въпреки че от нейното ръководството отказаха да участват в това изслушване пред Конгреса.

Индексът DJIA се понижава по-скромно с около 55 пункта (спад с 0,21%), а широкият индекс S&P500 - с 0,6%.

Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт оказват и оповестените по-рано днес данни за рязко увеличаване на търговския дефицит на САЩ през юли, тъй като те показват, че поне на този етап няма позитивен ефект от провежданата от администрацията на Доналд Тръмп протекционистка политика.

Инвеститорските опасения за нова ескалация в скоро време на търговската война между САЩ и Китай и очакваното до края на деня подновяване на търговските преговори между САЩ и Канада след техния неуспешен финал в края на предходната седмица пък се отразяват негативно на водещи американски компании като Caterpillar и Boeing. Акциите на Caterpillar се понижават с 0,5%, а на Boeing - с 0,78%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна