Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът наложи мярка "задържане под стража" на Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова

До дни Маринела и Ветко Арабаджиеви ще се върнат в България доброволно

| обновено на 11.09.18 в 18:59
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд реши да наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления. По този начин бе отменена наложената от първа инстанция мярка "парична гаранция", която бе обжалвана от Специализираната прокуратура. По-рано днес адвокат Илиян Василев каза на заседанието на Апелативния специализиран съд, че до дни Маринела и Ветко Арабаджиеви ще се върнат в България доброволно. 

На 2 септември тримата обвиняеми бяха пуснати под парична гаранция. Специализираната прокуратура обжалва и днес представи нови 47 тома доказателства. Този път Апелативният съд прие аргументите, че има основание да се смята, че Арабаджиев, Кирилова и Караянева са част от организирана престъпна група, извършвала данъчни престъпления. Прокурор Кирил Пейчинов обясни, че обвиненията към семейство Арабаджиева засега са две - за фирмите "Виктория груп корпорейшън" и "Захарни комбинати" в Пловдив, на които са приспаднати неследващи се данъчни кредити, в размер на над 9 милиона лева:

"На този етап имайте предвид, че това са само две търговски дружества, които се управляват от Арабаджиеви. Те имат десетки".
А тези десетки дружества тепърва ще бъдат проверявани. Адвокат Илиян Василев, който защитава Арабаджиев-младши коментира:
"Когато една прокуратура очевидно не действа в обществен интерес, тогава започват много други хипотези.Теоретично възможно е да действат като някаква политическа поръчка, теоретично е възможно да действат като някаква конкурентно-икономическа поръчка".
Пред съда Василев заяви, че издирваните с европейска заповед за арест Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се върнат до дни в България. Извън съдебната зала бе по-уклончив.
"В момента границите са задръстени от чистокръвни германци, които пътуват от Босфора към центъра на Европа, може би това препятства идването им толкова скоро, колкото ви се иска". 
Още по темата чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна