Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентското вето върху АПК и промени в Закона за пътищата обсъждат депутатите

Ръст на престъпността отчита доклад за дейността на прокуратурата, подкрепен от мнозинството в НС

| обновено на 12.09.18 в 12:12
Снимка: БГНЕС

С близо 3 на сто са се увеличили престъпленията в страната за последната година спрямо 2016-а, като общият брой на регистрираните престъпления е близо 107 хиляди. Това сочи годишният доклад за дейността на прокуратурата, който беше подкрепен от мнозинството в Народното събрание.

Документът отчита, че високите нива на престъпност са свързани с бедността, обезлюдяването на малките населени места и високата вътрешна миграция към големите градове.

Последният доклад на прокуратурата сочи още, че за миналата година разкриваемостта на престъпленията е близо 44%, което е с близо четири на сто по-малко спрямо 2016-а. Главният прокурор Сотир Цацаров отчете два основни проблема, превърнали се в трудно преодолими фактори за забавяне на досъдебното производство.

"Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причинява забавянето на досъдебното производство. Необходимо е предприемане на мерки на обучение на разследващите полицаи".

Главният обвинител призова за изменение в Наказателния кодекс за корупционни престъпления в частния сектор, търсене на имунитет срещу свидетелстване за тежки престъпления, СРС-та да могат да се използват и при разследване на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и възможността за по-продължителното им прилагане само при организирани престъпни групи. От опозицията в лицето на БСП гласуваха "въздържали се" по доклада на прокуратурата. Филип Попов хвърли вината за данните в доклада върху управляващите.

"И се запазва криминогенната обстановка в България - безработица, бедност, битова престъпност. Не искате да промените този модел на управление, но за България той е пагубен".

Двата доклада за дейността на съдилищата бяха отложени за обсъждане заради неявяване на председателя на ВКС Лозан Панов, въпреки че беше извикан да се яви в пленарната зала.

Президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс и окончателното въвеждане на тол системата от догодина обсъждат депутатите. Ветото на държавния глава и промените в Закона за пътищата, с които се въвежда тол системата и задължението за автобусите да се оборудват с видеорегистратори и колани, са първа и втора точка за четвъртък.

Народното събрание ще гласува утре министерските оставки на Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков и новите номинации за министри на МВР - Младен Маринов, на транспорта - Александър Манолев и на регионалното развитие - Петя Аврамова. И трите кандидатури са от квотата на ГЕРБ.

Същевременно Парламентарната социална комисия ще обсъди проект за промени в Закона за семейните помощи за деца. С тях от догодина се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители, които нямат право на наследствена пенсия. Размерът на помощта, от която ще могат да се възползват 5600 деца, ще се определя ежегодно в Закона за държавния бюджет. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна