Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин:

До края на годината Москва и Токио може да сключат споразумение за Курилските острови

| обновено на 12.09.18 в 11:28
Владимир Путин и Шиндзо Абе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подписването на мирен договор без никакви предварителни условия между Япония и Русия до края на годината. Това предложи руският президент Владимир Путин на японския премиер Шиндзо Абе по време на пленарното заседание в рамките на Източния икономически форум във Владивосток.

Според Владимир Путин на основата на вече подписан мирен договор, Русия и Япония, като приятели, ще продължат да решават всички спорни въпроси. В частност става дума за четирите Курилски острова, които Русия владее и върху чийто суверенитет Япония претендира на базата на двустранно споразумение от средата на 19 в. Предложението на Путин дойде в отговор на призива на Абе за промяна на подхода в двустранните отношения.

В словото си пред участниците в пленарното заседание, под наслов „Далечният изток: разширявайки границите на възможностите“, японският премиер нарече „ненормална ситуация“ липсата на мирен договор между двете държави след края на Втората световна война. И прикани президента Путин заедно да продължат да работят за подписването на такъв договор.

В пленарното заседание участваха още председателят на КНР Си Цзинпин, президентът на Монголия Хайтмаагийн Батулга и премиерът на Южна Корея Ли Нак-йон. И петимата лидери се обявиха за мирно решение на севернокорейската криза като необходимо условие за мира и просперитета на Далечния изток.

Разрастващата се глобална тенденция към икономически протекционизъм и бариерите пред търговията са предизвикателство за азиатския регион, заяви по-рано Путин. Той обяви, че основните принципи в икономиката се превръщат в заложник на идеологически подходи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна