Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни: Китай е един от най-големите рискове за глобалната икономика

Управителят на Английската централна банка Марк Карни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовата система на Китай представлява един от най-големите рискове за глобалната финансова стабилност, заяви управителят на Английската централна банка Марк Карни в интервю за Би Би Си, цитирано от Ройтерс, отбелязвайки по този начин десетата годишнина от световната финансова криза.

Марк Карни също така цитира вътрешни рискове за Великобритания, в следствие на Брекзит, на по-нататъшно нарастване на дълга на домакинствата и в резултат на кибератаки срещу банковата система на страната.

Трябва да се има предвид, че АЦБ вече посочи за наличието на тези рискове при представянето преди време на своя редовен доклад за финансовата стабилност на Великобритания. В последния си доклад през юни Централната банка също така отхвърли опасенията на Европейския съюз, че банките, работещи във Великобритания, са слабо подготвени за опасността страната да напусне ЕС през март следващата година без каквато и да е преходна сделка.

"Един от най-големите рискове за световната икономика са развитията в Китай", посочи Карни в интервюто, публикувано в сряда на уебсайта на Би Би Си.

"Китай е голям източник на растеж в глобалната икономика и икономическо чудо от положителна гледна точка. В същото време обаче китайският финансов сектор се разрасна много бързо, като остават в сила много от същите допускания, които бяха направени в началото на последната финансова криза", добави той.

Карни също така предупреди, че не изключва опасността от нова финансова криза заради мащаба на това, чието начало беше дадено преди десетилетие в Съединените щати, ако има увеличаване на самодоволството сред банкерите и регулаторните органи.

От британските банки обаче сега се изисква да притежават значително повече капитал, отколкото преди десет години, за да защитят себе си и обществото срещу бъдещи трусове,  допълни шефът на АЦБ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени