Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руско-китайски план за развитието на Далечния изток беше подписан от Владимир Путин и Си Дзинпин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Привличане на китайски инвестиции в Русия за сметка на достъп до природни ресурси, преференции и премахване на съществуващите бариери, включително инфраструктурни. Така накратко може да бъде описана новата руско-китайска програма за развитие на Далечния изток до 2024 г. Тя беше подписана след двустранните преговори по време на Източния икономически форум във Владивосток с участието на Владимир Путин и Си Дзинпин.

За осъществяването на програмата от руска страна ще отговоря Министерството за развитие на Далечния изток, а от китайска – Министерството на търговията.

Новата програма съществено се различава от предишната, която беше подписана през 2009-а и чието действие изтече тази година. Тя предвиждаше развитие на Далечния изток, Източен Сибир и Североизточен Китай в рамките на общ макрорайон. Прекалено амбициозна и трудно приложима на практика цел. В резултат повечето набелязани проекти се провалиха.

Експертите оценяват новата програма като по-скромна и по-ясна. Документът описва подробно преференциите за китайски инвеститори в Далечния изток. Руснаците разчитат да привлекат високотехнологични компании от Китай на остров „Русский“ в Японско море.

Набелязани са 32 проекта на обща стойност 4,2 млрд. долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени