Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпео критикува свой предшественик заради връзки с иранските власти

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо смята, че комуникацията и консултациите с иранските власти от страна бившия шеф на Държавния департамент на САЩ Джон Кери са неуместни и са без прецедент в историята на страната.

„Бившият държавен секретар взаимодейства с най-големия държавен спонсор на тероризма по света. Той ги е посъветвал да изчакат до края на мандата на сегашната администрация. Историята на Съединените щати не помни нищо подобно, секретарят Кери не е трябвало да се държи по този начин...“, заяви Помпейо.

Демократът Кери бе държавен секретар на САЩ от февруари 2013 г. до началото на мандата на президента републиканец Доналд Тръмп през януари 2017 г.

„Никой бивш държавен секретар от никоя политическа партия не трябва да се намесва в работата на сегашната администрация“, подчерта той. „Активното подкопаване на американската външна политика от страна на бившия държавен секретар е просто нещо нечувано“, добави външният министър.

На 13 септември ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че бившият държавен секретар Джон Кери, който говори открито за контактите си с иранските власти в медиите, не трябва да дава на съвети на Техеран как да се работи с настоящата администрация на Белия дом.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени