Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо забавяне на годишната инфлация в еврозоната през август до 2 на сто

Инфлацията в България остава сред най-високите в рамките на целия Европейски съюз

През август инфлацията в еврозоната на годишна база се забави слабо, но остава за трети пореден месец над средносрочното целево ниво на ЕЦБ, показват неревизирани окончателни данни на Евростат.

В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз нараснаха с малко по-слабо темпо, докато хармонизираната инфлация в България достигна нов 7-годишен връх.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през август с 0,2% спрямо предходния месец, а инфлацията на годишна база се забави очаквано до 2,0% от 2,1% през юли (най-високо ниво на инфлацията в региона от последния месец на 2012-а година). По този начин годишната инфлация стабилизира за трети пореден месец над средносрочното целево ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто.

Все още високата инфлация е в резултат най-вече на продължаващото силно повишаване на енергийните цени, като през август те се увеличиха с 9,2% спрямо година по-рано, но след растеж с 9,5% през юли. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 2,4%, но след повишение с 2,5% месец по-рано, докато цените в сферата на услугите нараснаха с 1,3% след тяхно повишение през юли с 1,4 на сто.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) също се забави до 1,0% на годишна база от 1,1% през месец юли, въпреки че на месечна база се повиши с 0,2 на сто. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

                                                                                           Графика на потребителски цени в Европейския съюз през август

Снимка

Инфлацията в рамките на целия ЕС се повиши на месечна база с 0,2%, но растежът ѝ на годишна база се забави през август до 2,1% от 2,2% през юли, когато достигна най-високо ниво от края на 2012-а година.

Хармонизираната потребителска инфлация в България пък нарасна през август на месечна база с 0,3% и се ускори на годишна база до цели 3,7% (от 3,6% през юли), отбелязвайки най-солиден растеж от юли 2011-а година насам.

По-висока инфлация през осмия месец на годината е отчетена единствено в Румъния, където индексът на потребителските цени се повиши с 4,7%, като след нас са страни като Естония (с инфлация от 3,6%) и Унгария (с 3,4%). Най-слаба инфлация на годишна база през август пък е отчетена в Дания (понижение с 0,8%), следваната от Ирландия (с 0,9%) и Гърция (с 0,9%).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени