Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на горнооряховското село Първомайци на протест

| обновено на 27.09.18 в 12:21
Жителите на Първомайци протестират против използването на шахтовия кладенец в селището.
Снимка: Здравка Маслянкова


Жители на горнооряховското село Първомайци излязоха на протест тази сутрин. Хората са възмутени от намерението на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ да ползва вода от шахтовия си кладенец в селището за петролната база в съседното село Поликраище.

Притесненията на хората са, че шахтовият кладенец, който е затворен през 1984 година поради изчерпване на водата, отново ще бъде използван, което ще доведе до пресъхване на кладенците и обществените чешми в село Първомайци, обясни кметът Ясен Янков. Хората са обезпокоени, че влизането на тежките машини в Първомайци, които ще копаят за водопровод от кладенеца на държавния резерв до петролната база в съседното село Поликраище, ще унищожат улиците, допълни той.

Преди 9 години държавният резерв използва този кладенец отново и най-голямото село в област Велико Търново остана на сухо, обясняват местните хора. Любомир Абрашев от инициативния комитет коментира, че местните жители са били известени късно за намерението на Държавния резерв. Шахтата събира много вода, но тя се взема от водоизточниците на хората, с които те изкарват прехраната на семействата си.

Проектантите обещават, че улиците ще бъдат възстановени. Жителите на селото обаче не се чувстват по-спокойни.  

От Държавния резерв обясниха за "Хоризонт", че шахтовият кладенец ще се ползва само за противопожарни нужди и няма да причини неудобства на хората в Първомайци.

До края на годината трябва да бъде изграден близо два километра водопровод от кладенеца до петролната база. Архитект Йордан Юрков от проектантския колектив на проекта посочи:

"В никакъв случай не са заплашени, защото няма да има такова водочерпене, каквото е имало 80-те години".

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна