Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рим и Брюксел влизат в спор за италианския бюджет

Джовани Триа, министър на икономиката на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Днес е последният ден, в който страните от еврозоната трябва да представят проектобюджетите си пред Европейската комисия. Погледът е насочен най-вече към Италия, където новото правителство заяви намерение да увеличи дефицита в хазната до 2,4 на сто. Проблемът е италианският дълг, която е 133 % от брутния вътрешен продукт, а по-големият недостиг в хазната може да се финансира единствено чрез нов дълг. На въпрос - притеснява ли се от неконтролируемо покачване на държавния дълг, финансовият министър Джовани Триа заяви, че ще отговори на всички въпроси и италианският дълг постепенно ще спадне:
Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди италианското правителство да бъде внимателно в планирането на бюджета и да спре да говори за излизането от еврозоната. А вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис допълни, че от числата, които Брюксел е видял до момента, ясно се вижда, бе проектобюджетът "нарушава правилата".
Популисткото правителство в Италия разчита, че няма да се стигне до сериозни последици, въпреки че е заплашено от процедура по прекомерен дефицит. Причината за спокойствието в Рим са предстоящите евроизбори и опасението на Брюксел, че евантуално наказание за Италия ще увеличи евроскептицизма в страната, коментират експерти.
Италия е третата по големина икономика в Европейския съюз. Ако се наложи спасителен план, няма толкова голяма институция, която може да го сигури, допълват икономисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна