Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по вписванията търси 120 терабайта допълнителна памет за съхранение на данни

| обновено на 15.10.18 в 17:56
Снимка: БТА

Агенцията по вписванията обяви спешна обществена поръчка на стойност 190 000 лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта. Обявата е публикувана на сайта на ведомството. Поради спешността на поръчката, от агенцията са изпратили покана на няколко компании за директно договаряне.

Обявата стана повод медии да съобщият, че има опасност Търговският регистър да спре до 20 дни заради изчерпане на свободната памет в сърварите на Агенцията. Часове след първите такива публикации от Агенция обявиха, че всички поддържани от нея регистри работят с пълната си функционалност и уточниха, че обявата е с цел превенция, но е заради въвеждането в най-кратки срокове на нови електронни услуги.


Като уточняват, че компетентните органи продължават да изясняват причините за близо двадесетдневния срив на Търговския регистър това лято, от Агенцията по вписванията обясняват, че за да се опазят важни за разследването данни, преценката на ръководството ѝ е да не се трият данни от информационните масиви,  които - става ясно от прессъобщението, са в обем общо 80 терабайта. Освен това, в духа на добрите практики за информационна и мрежова сигурност, Агенцията изпълнява и дейности, които ангажирали още от наличния й технологичен ресурс. Какви са те от институцията не уточняват.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна