Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международни неправителствени организации искат ООН да разследва случая "Хашоги"

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещи международни неправителствени организации поискаха от ООН също да разследва изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Турция би трябвало да поиска от ООН да започне прозрачно и старателно разследване, заявиха на обща пресконференция в Ню Йорк организациите „Хюмън райтс уоч“, „Амнести интернешънъл“, „Репортери без граници“ и „Комитетът за защита на журналистите“. Целта е да се определи кой е отговорен за нареждането, планирането и изпълнението на операцията, свързана с този случай, заявиха от неправителствените организации.

Световната общност вече призовава за независимо и прозрачно разследване на случая със саудитския журналист, но не се говореше за международно разследване, коментира Франс прес.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, заяви на всекидневния си брифинг, че Турция и Саудитска Арабия водят свои разследвания. Ако всички страни са съгласни, генералният секретар може да даде началото на международно разследване, добави обаче говорителят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна