Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Caterpilar Inc. и 3M Co. с над 7% оказва сериозен натиск върху индекса DJIA преди старта на Уолстрийт

Фючърсите на фондовия индекс DJIA се разделят с близо 400 пункта преди старта на реалната търговия на Уолстрийт, тъй като само солидният спад от над 7% на акциите на водещи компании в лицето на Caterpillar Inc. и 3М Co. отнема около 150 пункта от стойността на основния индекс на сините чипове (на 30-те най-значими американски компании).

Акциите на Caterpillar Inc. се понижават на извънборсовата търговия с над 7%, след като индустриалният гигант отчете по-добра от очакваното печалба за третото тримесечие, но в същото време прогнозира по-слаби от очакваното финансови резултати за цялата настояща година.

Подобен силен спад с над 7% бележат и акциите на 3M Co., след като мултинационалният индустриален конгломерат представи по-слаби от прогнозите печалби и приходи за последното тримесечие и в същото време ревизира надолу своите предварителни оценки за финансовите резултати през цялата 2018 година.

Слабите резултати на мултинационални компании като Caterpillar и 3M сякаш оправдават инвеститорските притеснения относно влиянието на растящите цени на кредитите, заплатите и митническите тарифи върху корпоративните печалби. Трябва да се има предвид, че финансовото състояние на тези компании зависи и от състоянието на глобалния икономически растеж, който показва признаци на забавяне.

На другия полюс са акциите на McDonald’s Corp., които поскъпват на извънборсовата търговия с над 2%, след като световно известната компания за бързо хранене представи данни за тримесечните печалби и продажби, които надвиших средните прогнози на пазара. Verizon Communications Inc. е друга голяма компания, влизаща в индекса DJIA на 30-те водещи фирми, чийто акции също поскъпват с около и над 2% в резултат на приети положително от инвеститорите финансови резултати за третото тримесечие на годината.

Днешните противоречиви корпоративни отчети допринасят за негативната настройка на глобалните пазари на акции и в частност на извънборсовата търговия в САЩ. Около 30 минути преди старта на търговията на Уолстрийт (от 16:30ч. наше време) фючърсите на индекса DJIA се понижават с 1,52% (спад с близо 400 пункта), на индекса S&P500 – с 1,32% и на технологичния индекс Nasdaq100 – с 1,51%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна