Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бдение в памет на Хашоги се състоя пред саудитското консулство в Истанбул

2
Снимка: Мариян Карагьозов

Група приятели на Джамал Хашоги поискаха правосъдие пред сградата на саудитското консулство в Истанбул заради убийството на опозиционния журналист. Те дадоха изявления пред пресата и организираха бдение със свещи.

Събралите се прочетоха декларация, в която поискаха от властите в района на Близкия изток да освободят незабавно всички политически затворници. В нея се казва още следното:

„Приятели на Джамал от много страни се срещнахме, за да основем тази група, която цели да преследва и постигне пълна справедливост по случая, да преследва виновните без никой да остане ненаказан и да се противопостави на всяко подобно престъпление срещу лидерите на общественото мнение и да защити свободата на изразяване в Близкия изток.“

Ясин Актай, съветник на лидера на Партията на справедливостта и развитието и президент на Турция Реджеп Ердоган, заяви, че събралите се искат справедливост и допълни, че разследването трябва да обхване всички отговорни, независимо докъде ще достигне. По думите му Хашоги е „мъченик“ за „свободата на пресата, мисълта и съвестта и демокрацията“.

Участниците носеха плакати с лика на Джамал Хашоги, а един от тях беше покрит с маска на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и с изцапани с имитация на кръв ръце.

Паралелно с Истанбул се проведоха и бдения пред саудитските посолства във Вашингтон, Париж и Тунис. Подобни прояви са планирани и в Брюксел и Лондон.

Вчера Саудитска Арабия призна, че убийството е било предварително планирано. Междувременно стана ясно, че синът на Джамал Хашоги е получил разрешение да напусне страната. „Уол Стрийт Джърнъл“ цитира американския президент Доналд Тръмп, че принц Мохамед бин Салман носи абсолютната отговорност за операцията, довела до смъртта на Хашоги.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна