Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довечера е връчването на наградите "Будител на годината" 2018

Честваме Деня на народните будители

Проф. Минко Балкански е будител на 2018 година

| обновено на 01.11.18 в 15:14
Автор:
Снимка: архив

Денят на народните будители беше отбелязан с тържествена церемония пред Президентството. Държавният глава прие почетния строй на Националната гвардейска част. След церемонията президентът се срещна с ръководители на културни институции, общественици и дейци на науката, образованието, културата и изкуството. В словото си Румен Радев посочи, че будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. 

Заседанието на Народното събрание започна с поздравления за Деня на народните будители, но декларациите на парламентарните групи прераснаха във взаимни критики за вижданията на управляващи и опозиция за развитие на образователната система.

Министър-председателят Бойко Борисов отправи поздрав във Фейсбук по повод празника. „Поздравявам всички достойни българи, които се грижат за духовността и знанието. Нека си спомним и за великите наши сънародници, отдали живота си за съхраняването на нашия дух и култура“, написа премиерът.

Различни прояви по повод днешния празник ще има в цялата страна.

В Габрово празникът ще бъде отбелязан с възпоменателно тържество пред паметника на благодетеля на новобългарското образование Васил Априлов. На днешния ден жителите на Габрово почитат Васил Априлов и Николай Палаузов за приноса им към новобългарското образование, както и първите учители в габровското училище, духовници и общественици, пробуждали възрожденския град. Със запалени свещички участниците в честването ще очертаят "Пътя на светлината", който свързва Националната Априловска гимназия и библиотеката. Ще бъде връчена годишната награда за литература, учредена на името на Васил Априлов.

Десетки плевенчани отбелязаха Деня на народните будителите и поднесоха цветя пред паметника на Иван Вазов. Свещеници от плевенските храмове отслужиха празничен молебен. В почетен караул пред паметника на Иван Вазов застанаха младите гвардейци от ОУ „Д-р Петър Берон” с униформи на възрожденци и впечатлиха учениците от начално училище Христо Ботев". Кметът Георг Спартански каза в словото си, че "българският народ има два уникални празника – единият е 24 май, когато отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а вторият – 1 ноември, Денят на народните будители". На празника посветиха своята 170-а самостоятелна изложба възпитаниците на школата „Колорит“. "Ние ще подредим от малките картини 15 на 15,  една голяма картина, която ще отрази емоциите на децата от пълната абстракция, до конкретни цветя, пеперуди, риби. Те сами избраха темата, с която да се представят в тази голяма картина като един малък пъзел от нея", каза ръководителят на школата Мая Ананиева.

По традиция във Враца Денят на народните будители се отбелязва с общоградско тържество пред паметника на бележития възрожденец св. Софроний Врачански, който е небесен покровител на епархията. 

В Ямбол пред барелефа на просветителя Ради Колесов в центъра на града ще бъде представен празничен концерт от детски и ученически състави. Вечерта в Художествената галерия „Жорж Папазов“ ще е премиерата на книгата на Георги Господинов „Всичките наши тела".

Награди „Будител на годината“ 2018 и „Златният будилник“

Довечера е връчването на годишни награди „Будител на годината“ 2018 в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в резиденция „Тера“. Отличията се дават за пети път, като тази година за първи път БНР е организатор на престижната кампания. Отличията се връчват на талантливи българи, които живеят у нас и в чужбина. Кампанията е на програма "Христо Ботев" на БНР.

Професор Минко Балкански е будител на 2018 година. Той е избран единодушно от журито, в което е и бившият председател на парламента професор Огнян Герджиков. 137 бяха предложенията от слушатели и журналисти в Радиото. Професор Минко Балкански е най-възрастният номиниран – на 91 години. Световноизвестният физик и фондацията на името на неговия баща "Миню Балкански" издирва, подпомага и подготвя талантливи българчета за кандидатстване в престижни международни научни институти. 

“Тези номинации включват хора от най-различни професии. Най-младият номиниран е на 19-20 години. Издирването и подпомагането на млади таланти не е само мисия на проф. Балкански, това е и наша мисия на програмата“, каза в интервю за предаването „Преди всички“ директорът на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев.

Днес програмата ще връчи още едни награди – „Златният будилник“ – за журналисти и сътрудници на програмата. Кирил Калев посочи, че се присъждат 5 награди – на Румен Леонидов, Светлана Димитрова, Диляна Трачева, Антонина Кирякова, както и на екипа на „Артефир“.

Чествания и в Бесарабия

В бесарабското село Задунаевка знаят истинското значение на българската дума будител, която не може да бъде преведена на друг език. Задунаевци наричат земята си свещена. Мястото е свързано с един от най-будните герои – Христо Ботев. Бесарабското село е част от биографията му. 18-годишният Ботев пристига в Задунаевка през 1866 година, за да бъде учител. И въпреки че известното за будителската му дейност по тези земи е малко, за задунаевци споменът за престоя на Ботев в селото е нещо безценно. Век и половина по-късно поетът оживява в разказите на местните, предавани през поколенията. За Задунаевка Ботев е гордост и почит. България продължава да живее в Задунаевка – чрез езика и стиховете на Ботев, с традициите и танците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна