Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт за трета поредна сесия на търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарите на акции на Уолстрийт стартират ноември с добри повишения за трета поредна сесия на търговия, след като инвеститорите оставиха зад гърба си един от най-кошмарните месеци за фондовите борси.

Подкрепа за днешното възходящо движение оказва серия от силни корпоративни финансови резултати, въпреки че акцентът се поставя предимно върху очакваният с огромен интерес отчет за последното тримесечие  на технологичния гигант Apple, който ще бъде факт непосредствено след края на търговията в четвъртък.

Индексът DJIA се повишава с нови над 200 пункта (с 0,93%), след като през последните две сесии на търговия на предходния месец успя да навакса 673 пункта, но въпреки това приключи октомври с понижение от 5,1% - най-солиден негов месечен спад от януари 2016-а година.

Широкият индекс S&P500 нараства с 0,8% и също е на път да отбележи растеж за три поредни сесии на търговия за пръв път 20-ти септември насам. И той обаче остави зад гърба си доста слаб месец, губейки през октомври 6,9% от стойността си - най-солиден спад от септември 2011-а година.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с около 1%, след като през октомври се раздели с цели 9,2% за пръв път от ноември 2008-а година насам.

Известна подкрепа за днешната позитивна търговия на Уолстрийт оказва поредно сутрешно туитър послание на президента Доналд Тръмп, в което той намекна за известен прогрес в търговските преговори с Китай.

"Току-що имах дълъг и много добър телефонен разговор с китайския президент Си Цзипин. Разговаряхме по много теми, със силен акцент върху търговията. Тези дискусии дискусии вървят чудесно преди срещите, планирани за форума на Г-20 в Аржентина. Също така имаше добра дискусия относно Северна Корея!", написа той.

Вниманието на инвеститорите обаче е насочено най-вече към тримесечния отчет на Apple след края на днешната търговия, след като само в рамките на октомври бяха заличени близо 4 трлн. долара от пазарната капитализация на американските корпорации.

Резултатите от производителя на iPhone ще бъдат важни, тъй като компанията Apple е съставен елемент от така наречената технологична група FAANG имена, акроним на квинтета технологични и социални интернет медии, включващ Facebook Inc., Amazon.com Inc., Appl Inc., Netlfix Inc.  и компанията-майка на Google - Alphabet Inc. Именно тези технологични и интернет гиганти бяха в центъра на неотдавнашната пазарна нестабилност, която причини и драматичната обезценка на индекса Nasdaq с почти 10% в рамките на отминалия месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна