Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд остави в ареста Иванчева и бившата ѝ заместничка

| обновено на 02.11.18 в 14:56
Снимка: БГНЕС

Подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават окончателно в ареста. Апелативният специализиран съд отмени днес решението на Наказателния спецсъд, който "пусна" под домашен арест отстранената кметица на "Младост" и бившата ѝ заместничка. 

На закрито заседание спецмагистратите са уважили протеста на прокуратурата срещу решението на първоинстанционния наказателен съд те да напуснат ареста заради липса на опасност да повлияят на свидетели. 

Иванчева и Петрова научиха новината в Специализирания съд, където се гледа делото им за вземане на подкуп.

Според апелативните спецсъдии има опасност извън ареста двете да повлияят върху свидетели, за което имало и доказателства в кориците на делото. Обвинението им, че са поискали половин милион евро от бизнесмена Александър Ваклин, било проява на хора, които се поставят над закона и със склонност към действия за препятстване на правосъдието и навреждане на хора, позволили си да изнесат компрометираща ги информация. Според трите апелативни спецсъдийки престъплението, в което са обвинени Иванчева и Петрова е с висока обществена опасност, а по делото има свидетелски показания за прояви на злоупотреба с власт и неправомерен натиск. В специалните разузнавателни средства пък записани техни реплики, изразяващи готовност преднамерено да накърнят интерес частен инвеститор "в знак на „отмъщение“. 

Отново с белезници в съдебната зала – и тя, и Биляна Петрова, за пореден път отрекоха да са изнудвали бизнесмена Александър Ваклин за половин милион евро срещу бързо придвижване на преписката му за строеж в района:

„Целта е просто да ни бъдат отнети всички права и да не можем да се защитим...“, „Пари за нас не сме искали. Никога от никой чрез никого“, коментираха окончателното съдебно решение Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

За първи път от шест месеца без съдебна охрана в Специализирания съд дойде бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Той също е под домашен арест, но тепърва се чака решението на Апелативния спецсъд. Той  все още е с мярка за неотклонение „домашен арест“, затова беше без белезници. Запитан той ли е  посредникът между Иванчева и Петрова и Александър Ваклин, както твърди прокуратурата, той каза само:

„Ще ги чуете, след като завърши делото.  Благодаря ви! Приятен ден! Без коментар!“

Прокуратурата е поискала от Апелативния спецсъд да върне и Дюлгеров в ареста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени