Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американците гласуват на ключови избори за Тръмп

| обновено на 06.11.18 в 19:12
Сградата на Конгреса в САЩ

Американците гласуват днес на ключови междинни избори в САЩ, като се избират всичките 435 конгресмени и 35 сенатори и почти 40 губернатори. Те ще определят с какви мнозинства ще трябва да работи президентът републиканец Доналд Тръмп, който имаше трудности при положение, че съпартийците му доминираха и в двете камари на Конгреса. 

Изборният ден в Америка започна в 7 сутринта местно време, като в повечето щати местата за гласуване са отворени поне 12 часа, което дава широка възможност на избирателите да упражнят правото си преди или след работа. Възможно е също вотът да бъде изпратен и по пощата.

Тази кампания ще бъде запомнена с рекорден брой жени, които се кандидатираха, както и с хора с различна сексуална и религиозна ориентация, които се състезават за електорална подкрепа.

Страстите също са нажежени. Америка е силно поляризирана в предпочитанията си и до последно проучванията дават противоречиви резултати. Дори вътре в семействата има разделения

След приключване на изборите, Мичиган и Минесота може да се окажат представлявани от първата жена мюсюлманка на подобна позиция.

Както Аризона, така и Тенеси имат възможност да изберат първата сенаторка -представител на щата. Републиканският кандидат Марша Блекбърн ще бъде първата жена сенатор, избрана в Тенеси, ако спечели надпреварата.

Ако бъдат избрани, Аби Финкенауер от Айова и Александрия Оказио Кортес от Ню Йорк ще бъдат най-младите членове на Конгреса, едва на 29 години.

Бившият лидер на Демократическата партия в Ню Мексико Деб Халанд ще стане първата жена конгресмен с индиански произход, ако спечели вота.

Междувременно президентът Доналд Тръмп продължи до последно да провежда интензивна кампания.

Събрали се хора в Мисури започнаха да пеят „Пречудна благодат” в навечерието на изборите, след като жена припадна на събитието, а държавният глава призова всички да се молят за нея. След като жената получи медицинска помощ, хиляди избиратели избухнаха спонтанно в песен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна