Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив позитивен старт на Уолстрийт в очакване на резултатите от междинните избори в САЩ

Снимка: Ройтерс

Американските фондови индекси стартират търговия във вторник с предпазливи повишения, като инвеститорите са в очакване на резултатите от провеждащите се междинни избори в САЩ, които могат да очертаят бъдещото на президента Доналд Тръмп и представляват тест за провежданата от него данъчна и търговска политика.

Индексът на сините чипове DJIA се повишава с 0,25%, широкият индекс S&P500 - с 0,37%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 0,77%, заличавайки вчерашното понижение с 0,4%. Подкрепа за възходящото движение на Nasdaq оказват акциите на Apple, които поскъпват с с 1,3%, след като приключиха вчерашната търговия в най-ниски нива от 1-ви август насам и отбелязаха най-драматичен двудневен спад от януари 2013-а година в резултат на новината, че ще бъде намалено производството на смартфони от новата серия iPhone XR поради по-слаб клиентски интерес.

Очакванията на анализатори и инвеститори са, че Демократическата партия ще успее да поеме контрола над Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса), като в същото време управляващата Републиканска партия вероятно ще запази макар и крехкото си мнозинство в Сената (Горната камара на Конгреса). Подобен сценарий ще ограничи настоящата неконтролирана от демократите власт на администрацията на Доналд Тръмп и ще затрудни предприемането на по-нататъшни стимулиращи икономиката мерки, като ще постави под въпрос и обмисляната от Белия дом втора данъчна реформа, включваща намаляване с 10% на данъчната ставка за средната класа в САЩ.

Подобен сценарий на резултатите от вота (управление на Конгреса от демократите, а на Сената от републиканците) поне на теория би трябвало да е негативен за американския фондов пазар с оглед на факта, че през близо двегодишния управленски мандат на Тръмп, когато Републиканската партия контролираше и двете камара на американския Конгрес, основните фондови индекси успяха да нараснат с над 25%. Трябва обаче да се има предвид, че от доста време насам този изборен сценарий изглежда най-вероятен (вероятност от около и над 80%) и може би вече е отработен до голям степен от участниците на финансовите пазари.

Ако обаче Демократическата партия успее да овладее не само Камарата на представителите, но и Сената на САЩ, това може да предизвика по-агресивни разпродажби на акции и нова по-дълбока низходяща корекция на Уолстрийт, тъй като подобни изборни резултати ще нанесат сериозен удар върху репутацията и управлението на президента Доналд Тръмп. В контраст на това, ако след днешните избори републиканците си запазят контрола както в Сената, така и в Камарата на представителите, това може да провокира ново възходящо рали на цените на акциите с оглед на подновяване на надеждите за допълнителни данъчни реформи (за ново намаляване на данъчната тежест) и фискални стимули.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна