Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Музика

Проф. Симеон Щерев ще отбележи своята 75-годишнина с концерт в Първо студио на БНР. Популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана, Щерев е свирил на една сцена с Чък Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други водещи джаз музиканти.

Той е педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална музика. Осъществява редица записи за БНР и БНТ и издава самостоятелни плочи. Лауреат е на множество награди от престижни джаз фестивали и е носител на Признанието на европейските музикални критици. Дълги години е солист на Биг бенда на БНР.

На концерта на 22 ноември Биг бендът ще изпълни знакови произведения на Банана под диригентството на Антони Дончев.
Заповядайте на този музикален празник от 19:30 ч.!

От 19:30 можете да посетите специалната сцена, на която ще изяви Акустично трио в лицето на: Даниеле Кордиско - китара, Васил Спасов – пиано, и Михаил Иванов – контрабас.

Даниеле Кордиско е смятан за един от най-интересните джаз китаристи в Европа. Свирил е с известни музиканти като: Брус Харис, Джери Уелдън, Ерик Александър, Питър Бърнстейн, Мариан Соливан, Кармен Инторе, Грегъри Хътчинсън, Джейсън Браун и много други.

Изложба


СнимкаИгри и политика – под това име е интерактивната изложба, на която канят от Гьоте-институт в сътрудничество с ZKM I Център за изкуство и медии, Карлсруе.
Една игра никога не е просто игра. Едва ли можем да разберем една игра без да вземем предвид обществото, в което тя се играе, така, както не можем и да подминем нейното влияние върху същото това общество., пишат организаторите. Това е четвъртата среща под това название и този път ще се говори за Научна фантастика и видеоигри.


Входът е свободен.

Изложбата ще бъде съпътствана от паралелна програма с разговори, прожекции на филми и турове. Тя е и специален акцент в програмата на Софийската нощ на игрите - инициатива на Гьоте-институт България и Game Dev Summit.

Чешкият център и Посолството на Чешката република в София канят на откриването на проекта "Историята на чешкия дизайн. От Кубизма до 21. век".

От 18 часа в Чешкия център по темата ще говори дизайнерът от Qubus Design studio Йозеф Томшей.

Книги

Поредицата „Разказвач на месеца“ продължава с един от най-значимите белетристи в съвременната българска литература, съобщават от Столичната библиотека.

СнимкаОт 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков“ № 4) Владимир Зарев ще бъде представен от проф. Михаил Неделчев, ще чете откъси от свои произведения, ще разговаря с читателите си и ще раздава автографи.

Входът е свободен.

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Син е на Пантелей Зарев, професор по история и теория на литературата в Софийския университет, един от най-изтъкнатите български литературоведи. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Главен редактор на елитното литературно списание „Съвременник”. Автор на 18 книги, от които 12 са романи. Между тях са трилогията „Битието”, „Изходът“ и „Законът“, а също „Разруха”, „Светове”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”,„Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”, „Орлов мост”.

Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Турция, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Сърбия, Хърватия, Албания.

Легендарният инспектор Стрезов, роден през 1968 г. на страниците на списание "Космос", шества половин век със своите загадки. Истории, вдъхновени от д-р Славчев, бащата на находчивия и остроумен детектив, ви предлагат 14 български автори. Започнаха, разказвайки ги в риалити романа по БНР, за да ги представят на публиката в книгата "Инспектор Стрезов се завръща“…

Авторите в томчето са: Боряна Дукова, Ангелина Дичева, Бойко Беленски, Тео Буковски, Весела Люцканова, Божидара Цекова, Павлина Павлова, Продан Проданов, Емануел Икономов, Людмил Георгиев, Татяна Костова, Валя Василева, Янислава Вълкова и Здравка Евтимова.

Началото е в 18 ч., а мястото – Литературен клуб Перото в НДК.

Четене на живо (по-точно казано - на глас) ще видят посетителите на клуб Книгата (ул. „Георги С. Раковски“ 193.
Актьорът Алек Алексиев ще чете новата книга на Халед Хосейни - “Молитва към морето”, и докато гласът му ни носи на Изток, надалеч към Хомс, акварелните илюстрации на Дан Уилямс ще ни връщат обратно към дома и към всекидневните човешки истории, често съвсем близки до нашите собствени, анонсират организаторите. Актьорът Рикардо Ибрахим ще продължи вечерта, повеждайки разказа по истинските стъпки на хора, в търсене на сигурен бряг на надеждата.

Събитието е подходящо за родители с деца и ще се излъчва на живо във Фейсбук.

БГ кино
Днес от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл” е премиерата на филма „Мълчанието на сестра ми” на режисьора Киран Коларов, с участието на  Каталин Старейшинска, Ованес Торосян и Деян Донков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна