Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът удостои с орден „Мадарски конник“ вицепрезидента на Световния еврейски конгрес

Президентът Румен Радев (вляво) удостои с орден "Мадарски конник" първа степен Робърт Сингер (вдясно), вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер. Отличието се връчва за приноса му за развитието на образователните дейности на българската еврейска общност:

“За дейността, която вършите, и в която ние стоим рамо до рамо с вас, за борбата с антисемитизма, ксенофобията и радикализацията. Искам също така да изразя нашата признателност за това, че вашата изключително влиятелна организация популяризира България като държавата, която в най-мракобесните за Европа времена извърши огромен морален подвиг, когато нито един български евреин не беше изпратен в лагерите на смъртта“, каза той.

От своя страна Робърт Сингер подчерта, че в България съжителството между различните религиозни общности може да бъде дадено като пример за много народи:

“Нашата традиция повелява, че всеки, който е спасил живота на един човек, е спасил целия свят. Българите спасиха много светове. Затова много евреи, дори да нямат връзка с България, пазят специално място в сърцето си за тази страна и за хората й“, каза Робърт Сингер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна