Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания получи гаранции от Великобритания и ЕС относно Гибралтар

| обновено на 24.11.18 в 18:37
Гибралтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания получи гаранции от Великобритания, че бъдещите търговски споразумения с Евросъюза няма да се прилагат автоматично за спорната територия на Гибралтар:
"Европа и Великобритания приеха исканията на Испания. Поради тези причини Испания ще вдигне ветото и ще гласува за Брекзит утре", обяви испанският премиер Педро Санчес
Компромисът за Гибралтар позволи на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да отправи формална покана до лидерите за утрешната среща с препоръка да одобрят споразумението за оттеглянето на Великобритания от Съюза.
В поканата се посочва, че споразумението защитава правата на европейските граждани, както и мирния процес в Северна Ирландия. Туск изтъква също така, че Лондон ще продължи да плаща финансовите си ангажименти към европейския бюджет до края на преходния период през декември 2020 година.
Българският премиер Бойко Борисов ще участва в срещата на лидерите, потвърдиха от правителствената пресслужба. Оттам уточняват, че София подкрепя споразумението с Великобритания, тъй като то гарантира спазването на финансовите интереси на България и правата на българските граждани

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна