Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот се очакват в много градове

Автор:
Снимка: БТА

Продължават протестите срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот.

В Бургас протестът ще започне в 12 ч. Очаква се той да бъде мащабeн, заяви неформалният им организатор Росинка Бъчварова:

"Моето наблюдение е, че хората се обединяват и всеки път стават все повече и повече, срещу високите цени на горива, винетки, срещу социалното обедняване на българина. Вече сте разбрали, че са приели високите данъци за по-старите автомобили, по-високите граждански. Тези в парламента продължават да правят каквото си искат".

В Стара Загора недоволни от управлението на страната граждани излизат на автошествие по улиците на града. Началният час на протеста е 14.00, а сборният пункт е новият парк „Артилерийски“. Очаква се в подкрепа на старозагорци да се присъединят жители на Нова Загора, Казанлък и други градове в областта.

От парка демонстрантите ще тръгнат на автошествие по улица "Христо Ботев", от кръговото кръстовище ще продължат към промишлената зона край града, за да стигнат до крайната точка - бившият птицекомбинат при село Загоре, съобщи Силвия Ангелова, една от организаторите на протеста. Организаторите не изключват опити за провокации.
Протестът трябва да приключи в 16 часа.

Два протестни шествия се очаква да се проведат в Сливен. Едното е организирано от протестиращите всяка вечер, обединени под надслова "Един народ срещу системата", които ще се съберат в 10.00 часа на площад „Хаджи Димитър. Другата група се събира в 11.00 часа на „Дамарски мост“. От полицията увериха, че няма да допуснат двете групи да се срещнат, за да се избегне конфликт. Началникът на Районно управление „Полиция“ в Сливен, старши инспектор Димитър Кикьов, обяви:


"Ще направим всичко възможно шествията им да се разминат във времето и маршрутите, а към гражданите да имат предвид, че маршрута за движение е обичайния за неделните протести. Така, че обичайно този протест тръгва около 12.00 -12.30 и предполагам за около час ще затрудни движението в града".

Поредно автошествие ще се проведе и в Лом от 10 ч. в посока изхода за Монтана, каза организаторът Бисер Георгиев:

"Искаме да свалим това правителство поради простата причина, че не издържаме на подигравките им спрямо народа. Скъпите цени, ниските заплати правиме автошествие - двете кръгови движения и из града".

Жители на Троян и региона ще протестират от 12.00 ч. на пътя Троян -Ловеч, при разклона за село Калейца, като се очаква движението там да бъде блокирано за два часа. По същото време е насрочен протест и пред сградата на общината в Тетевен, съобщи кореспондентът ни Пламен Христов.

Протестно шествие ще се проведе и в Димитровград от 18:30 до 21 часа. Демонстранцията ще бъде подкрепена от жители на Хасково, предаде кореспондентът ни Дора Атанасова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна