Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Българите запазват всичките си права в Лондон и след Брекзит", съобщава 24 часа. Премиерът Бойко Борисов ще гласува днес на спешния Европейски съвет в Брюксел в подкрепа на споразумението между Европейския съюз и Великобритания за Брекзит. Проектът, който днес ще обсъждат лидерите на 27-те страни от Евросъюза, запазва правата на европейските граждани във Великобритания. Освен това са предвидени достатъчно гаранции, че Лондон ще продължи да участва в системата за европейска сигурност.

Световни учени искат 5 милирада долара, за да се запазят флората и фауната за следващите поколения, пише 24 часа. Инициативата, наречена Проект за земен биогеном, ще запише и съхрани ДНК на всички познати в света животни, растения и гъби в рамките на следващите 10 години. Според ръководителя на проекта проф. Харис Леуин картата ще създаде “нова основа на биологията” и напълно ще трансформира науката. Според известния учен д-р Петър Берон България може да се включи в проекта с витошкото лале и над 100 вида от пещерната фауна.

"Морето препълни мрежите за Никулден", пише Телеграф. За разлика от миналите есенни месеци, когато нямаше дори прясна цаца по магазините, за този Никулден морето е невиждано благосклонно, отбелязва изданието. На рибните борси предлагат пресен чернокоп на цена между 6 и 8 лева за килограм, както и пресни сафриди и барбуни за 5 лв. Очаква се да няма промяна в цената на живия шаран - 6 лева за килограм. На предстоящия празник в Бургас ще бъдат раздадени тонове рибен курбан, съобщава още вестникът.

Около 150 от общо 500 въпроса ще бъдат премахнати от листовките за кандидат-шофьори. Това е решено на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, съобщава Телеграф. Решено е Министерството на образованието и науката да не взима отношение в теоретичния изпит за шофьори, а всички въпроси да се изготвят от екперти от транспортното ведомство. С промяната ще отпаднат въпроси, които нямат връзка с поведението на шофьора и безопасността на движението, като например какво е съотношението между мощност и киловати или какво е карбуратор


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна