Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътен възел “Петолъчката“ вече е отворен за преминаване

АМ "Хемус“ при Каспичан и първокласният път Русе - Варна са блокирани от протестиращи

| обновено на 25.11.18 в 21:04
Автор:
Протестно шествие се проведе тази вечер и в Димитровград
Снимка: БТА

По данни на полицията днес на територията на страната са се провели общо 17 протестни действия. 10 от тях са били заявени и регламентирани по установения ред. 

Участвали са приблизително 1255 души и 340 моторни превозни средства. С охраната на протестните действия днес са били ангажирани 850 полицейски служители.

От различни областни дирекции са съставени общо 11 акта за установени административни нарушения. МВР отново отправя апел към протестиращите да спазват закона и разпорежданията на униформените служители.

Протестиращи от Благоевград затвориха за 15 минути първокласен път Е-79 край село Железница. Полиция и жандармерия се намесиха и пуснаха движението в двете посоки. До сблъсъци не се стигна. Там ротестът започна с автошествие през няколко булеварда в града. След обявения край автомобилите се отправиха към пътя за Гърция, където за кратко бе блокирано движението. На граничен пунк “Кулата“ до блокада не се стигна. Протестиращите от Петрич се събраха в село Кулата, след което се отправиха към Сандански с намерението да блокират движението в началото на града, преминавайки пешеходната пътека. полиция и жандармерия ги очакваха и осуетиха намерения им.

Според разрешението, което са получили организаторите, колите могат да преминат по няколко булеварда в града, но нямат право да излязат на първокласен път Е-79 , каквото беше първоначалното намерение на недоволните. 

Жители на Разлог и Банско също протестират. Не е блокиран пътят за ГКППП "Илинден". От Гоце Делчев обаче се заканиха да затворят пътя за Гърция при село Костадинци след 13 часа. 

Протестиращите вдигнаха блокадата на Международния път Е-79 в участъка между Враца и Мездра.

Образуваха се километрични колона от чакащи. Протестиращите пропуснаха кола с тримесечно бебе. В протеста днес във Враца участваха не повече от 100 души и 60 коли.

Протестът започна с автошествие по улиците на града. Протестиращите за пореден път заявиха исканията за повишаване на жизнения стандарт и за смяна на системата. По-късно движението бе възстановено.

Възстановено е движението по АМ „Хемус“ и по пътя София - Варна край Нови пазар след блокирането му за близо час и половина от жива верига на протестиращи от Шумен, Разград и Търговище. На място се образуваха дълги колони от чакащи и в двете посоки, а протестиращите призоваваха пътуващите да слязат от автомобилите и да ги подкрепят.

От полицията призовават водачите на автомобили, които са попаднали в тапа на магистралата, да не предприемат рисковани маневри, докато не се нормализира напълно движението. 

Два часа продължи блокадата на АМ "Хемус" при пътен възел Каспичан са образувани дълги колони от автомобили и в двете посоки.

Възникнали са словесни пререкания между протестиращи и чакащи, защото търпението на пътуващите се изчерпва.

През блокадите се пропускат само автомобили с малки деца, бременни и автомобили на специален режим.

Исканията на протестиращите остават същите, като при предходните протести. Недоволството е срещу ниските доходи, високите цени на горивата и липсата на перспектива за развитие на младите в България:

"Ще спрем протестите, когато правителството на Бойко Борисов подаде оставка", казаха събралите се и допълниха, че няма организатор на протестите и че те нямат политически характер. Служителите на ОД на МВР-Шумен успяха да уталожат словесното напрежение, защото се стигна до пререкания на политическа основа.

Протестът в Димитровград под мотото: "Народът срещу системата". Към протестиращите се присъедини и група от Хасково.

Шествието потегли от общината. Премина през пешеходната зона и сега се отправя към околовръстния път, той е в две посоки – към Хасково и към Стара Загора.

Организаторите декларираха, че няма да има блокиране на пътищата и автомагистрала “Марица“. Движението е спряно от полицейски патрули.

Протестът преминава мирно.

Има засилено полицейско присъствие.

Чуха се искания за оставка на правителството и за работеща икономика. 

Протестът в Димитровград продължи близо 3 часа и приключи без блокади на пътища и автомагистрала „Марица“. Шествието от протестиращи беше посрещнато на околовръстния път край  Димитровград от кордон полицаи, които спряха демонстрантите. Въпреки опитите на група протестиращи  да продължат към международния път, организаторите овладяха напрежението и  спазиха предварително уговорения маршрут. Основните  искания  бяха за по-добър живот, по-ниски цени и по-високи доходи. По време на шествието се събираха средства за  закупуването на инвалидна количка на млада жена от Димитровград. По данни на полицията,  днес на територията на страната е имало общо 17 протестни акции с участието на над1250 души и 340 моторни превозни средства. С охраната на протестните действия днес са били ангажирани 850 полицейски служители.

Участниците в протеста в Гоце Делчев обаче успяха да блокират движението по пътя за ГКПП "Илинден", заставайки на пешеходната пътека. Намерението им бе да бъдат там до 17 часа  времето, за което са получили разрешение за провеждането на протеста.

Пропускат се коли със специален режим и с малки деца. 

Пътен възел “Петолъчката“ вече е отворен за преминаване. В ранния следобед той бе блокиран от протестиращи. Те затвориха пътя Сливен - Бургас, а след това  и към Котел. Според информация от организаторите протестиращите нямат намерение да затварят други пътища в региона. 

Протестът в Сливен започна с автошествие, което премина по централните булеварди на града, след което около 50 автомобила се отправиха към „Петолъчката“. Там те успяха да затворят пътя към Бургас. По-късно затвориха и пътя към Котел. Преди това на кръговото на пътния възел те забиха черен кръст като знак на изчерпаното търпение, поискаха оставка на правителството и смяна на системата.

“Няма нормален начин на живот, няма нормална социална, здравна система, няма нормално заплащане на труда“, каза протестиращ.

“Промяна в съдебната система. В България няма един осъден политик. Ако съдебната система се промени и ако политиците имат страх от съдебната система, всичко ще си дойде на мястото“, коментира друг.

Очаква се протестиращите да се върнат отново на площад „Хаджи Димитър“, за да вземат решение дали да тръгват към други региони, където да се включат в протестите и затварянето на пътни участъци.

От Брюксел, където лидерите на страните от ЕС одобриха проектоспоразумението по Брекзит, премиерът Борисов определи протестите вчера в България като "малки“

Жандармерия блокира протестиращите около 50 души на пътя Ловеч - Троян при разклона за село Калейца и осуети намерението им да спрат за два часа движението. Недоволните от управлението на страната, ниските доходи и качеството на живот организират пешеходно и автошествие по основните улици на Троян, ескортирани от полиция.

“Жандармерията е повече от нас и не виждам защо. Ние не правим нищо лошо“, каза присъстваща.

“Те си вършат работата, ама и ние искаме нашето, искаме си гражданските права“, каза протестиращ.

Над 250 протестиращи скандират "Оставка" във Велико Търново. Протестът е под  наслов "Срещу мизерията в България". Трафикът в града е затруднен.

Протестиращите се събраха до кръговите кръстовища, през които минава и транзитния трафик от София и Варна. Те пяха химна, хвърляха тикви и скандираха “Оставка! Настояваме за достоен живот с достойни доходи.“

Съорганизаторът на протеста Стефани Павлова заяви:

“Политиците трябва да работят повече за народа, отколкото за себе си“.

Протестиращите издигнаха плакат с надпис “Народният съд е тук“.

Протестът се охраняваше от над 100 полицая. 

В Бургас няма блокиране на пътища. В града се провежда автошествие, което зарежда по големите бензиностанции за жълти стотинки като форма на протест срещу цените на горивата и монополите. Протестът е толерантен спрямо останалите граждани. Води се нормален диалог с полицията. Изпълняват се полицейските разпореждания. 

й-оживените квартали и в центъра, пред сградата на общинската администрация.

Има насрочен протест и пред сградата на общината в Тетевен. 

Поредният протест в Пловдив събра едва 50 души пред сградата на Общината с искане за социална справедливост и по-висок станадарт на живота. В началния час  - 11 ч. се появиха едва няколко души, които се оказаха по-малобройни от полицейските служители. Едва час по късно нарасналата група премина по централната улица на града и призова пловдивчани да ги подкрепят. Според организаторите, хората вече са обезверени. Те подчертаха, че нямат политически искания.

Организатори на протест предупредиха ,че ще затворят Прохода на Републиката след 16 часа.  В района се очаква засилено полицейско присъствие и жандармерия. Важната пътна артерия свързва Южна със Северна България. В уведомително писмо до кмета на Гурково, изпратено от Симеон Хаджиев - организатор на днешния протест, се посочва, че демонстранти с плакати и знамена се готвят да затворят прохода. Очаква се преминаването на автомобили да бъде затруднено между 16 и 21 часа. Безработицата в малката община надхвърля 17%. Хората на недоволни от високите сметки и ниския стандарт на живот. В началото на седмицата местни жители блокираха прохода за кратко с искане за по-високи доходи. 

Следобед са обявени демонстрации във Враца, Стара Загора, Хасково и Димитровград

В Стара Загора протестът на недоволните срещу системата граждани премина с автошествие и половинчасова блокада на пътя за Хасково и връзката с Автомагистрала „Тракия“. Протестиращите се охраняваха от многобройна полиция и части на жандармерията, но до сблъсъци с органите на реда не се стигна. Преминаващите автомобили се пренасочваха към обходни маршрути. 

Протестно автошествие отново премина по централните улици на Плевен. Протестиращите продължават с пешеходно шествие и искания за по-добър живот.

Протестиращите бяха обгърнали автомобилите с българския трибагреник и така преминаха из целия град, нямаме политически обвързаности, каза един от организаторите Венцислав Динков

“Плащаме си ние от собствения джоб, за да си напълним колите, за да сме тук сега. Всичко си е самоинициатива и се борим за едни по-добър живот“, каза той.

По-добро здравеопазване, достойно заплащане, по-високи доходи - затова настояват протестиращите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна