Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп отново "захапа" Джером Пауъл относно политиката на Фед на затягане на лихвите

Президентът на САЩ обвини растящите лихви за спада на акциите, търгувани на Уолстрийт

Джером Пауъл и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за "Вашингтон пост" президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини председателя на Федералния резерв Джером Пауъл за неотдавнашните разпродажби на акциите, търгувани на Уолстрийт, както и за решението на американския автомобилен гигант General Motors да закрие няколко завода и да съкрати работни места.

Според Доналд Тръмп повишаващите се лихвени проценти вредят на американската икономика и заяви, че съжалява за назначаването на Джером Пауъл за ръководител на централната банка на САЩ по-рано тази година. "Не съм дори малко доволен от избора си на Джей (Джером Пауъл)", подчерта той в интервюто за "Вашингтон пост".

"Не обвинявам никого, но просто ви казвам, че Фед греши с това, което прави", посочи Тръмп, оплаквайки се, че Федералният резерв не е направил достатъчно, за да му помогне.

Президентът на САЩ многократно и публично критикува Пауъл и политиката на Фед на постоянно увеличение на лихвите през последните месеци и дори определи Федералния резерв като най-голямата заплаха за американската икономика. По-рано този месец двама сенатори пък предупредиха Тръмп, че неговите коментари биха могли да подкопаят доверието във Фед и да навредят на икономиката.

Междувременно участниците на финансовите пазари очакват с голям интерес изказването на шефа на Фед Джером Пауъл по-късно днес пред Икономическия клуб на Ню Йорк (след 18:30ч. наше време).

Внимателно ще се следят коментарите на Пауъл относно политиката на Фед за повишаване на лихвите през следващата година. В последно време представители на централната банка изразиха известна предпазливост относно перспективите пред глобалния икономически растеж и във връзка с резките колебания на финансовите пазари на фона и на поредните критики по адрес на Фед, отправени от Доналд Тръмп.

На този етап пазарните участници са твърдо убедени, че Фед отново ще повиши основната си лихва по-късно този месец и продължават да очакват, че федералната фондова лихва ще бъде вдигната най-малко още на два пъти през следващата година. С оглед на това ще се следи внимателно дали Джером Паулт няма да сигнализира за известни промени относно бъдещата политика на затягане на лихвите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна