Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Милов: Военната техника ще се превърне в музеен експонат, ако няма състав, който да я ползва

Иван Милов
Снимка: БГНЕС

Докато един самолет може да се купи за година-две, след като се поръча, то един офицер може да се изгради за минимум пет години. Това зподчерта в интервю за предаването ни "Нещо повече" Иван Милов - председател на офицерска легия "Раковски":
„Процесът по изграждане на един офицер или сержант, военнослужещ или войник не е нещо, което може да бъде закупено или внесено от някъде. То трябва да се направи тук в България и за това се грижеха военните училища едно време“.
„Дори да се закупи най-модерната техника за българската армия, без състав, който да обслужва и хора, които да я ползват - тя ще бъде един прекрасен музеен експонат за милиони и милиарди левове“, подчерта той.

„Президентът е прав, че българската армия се топи като пролетен сняг“, добави Милов, според когото „недокомплектовката във въоръжените сили е доста голяма“ и заради това е необходима „дългосрочна стратегия по отношение на въоръжените сили, защото действията на парче от десетки години водят до малко военнослужещи, които желаят да продължават да служат“, както и до „много хора, които напускат и липса на хора, които да ги подкрепят“. 

„По отношение на въоръжените сили трябва да има консенсус без значение техния цвят и когато тръгне да се изпълнява една концепция за въоръжените сили, то тя да бъде с един хоризонт не по-малко от 15 години“, категоричен беше председателят на офицерска легия „Раковски“. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна