Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват организацията на дейността на Апелативния спецсъд заради мярката на Иванчева и Петрова

Снимка: БГНЕС


Комисия, назначена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, ще проверява организацията на дейността на Апелативния специализиран съд по разглеждане на мерки за неотклонения. Повод са медийни публикации, свързани с искания за промяна на мерките за неотклонение от подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова. 
 

В момента отстранената като кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова са в ареста, въпреки че Наказателният спецсъд разпореди незабавно да бъдат освободени и поставени под "домашен арест". Прокуратурата незабавно протестира и поиска от Апелативния спецсъд да спре изпълнението на определението на съдия Иво Хинов. Второто искане беше уважено буквално часове след внасянето му, а произнасянето по същество се чака следващата седмица. Това безпрецедентно спиране и отлагането във времето на окончателното решение бяха широко коментирано в медиите, въз основа на което и започва проверката на ВКС.

А тя ще трябва да установи  - колко са въззивните наказателни частни дела с подсъдими Иванчева и Петрова, как са се движили документите между първоинстанционния наказателен и Апелативния спецсъд, как са били определени апелативните съдии във въззивните съдебни състави.

Проверката трябва да приключи до 5-и декември, а докладът с резултатите да бъде представен на Лозан Панов до 10-и декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна