Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран прие на въоръжение „стелт“ разрушител

Новият ирански боен кораб „Саханд“ е дълъг 96 метра.
Снимка: Мехр

Иранският боен флот въведе във въоръжение произведен в Иран разрушител (ескадрен миноносец), който според местни медии разполага с технологията стелт за избягване на радарите на врага, предаде БТА.

На церемония, предавана на живо по националната телевизия, корабът „Саханд“, назован по името на планина в Северен Иран, се присъедини към базата на иранските ВМС в Абнар Абас в Персийския залив, съобщиха Ройтерс и ДПА..

„Саханд“ с водоизместимост 1300 тона и дължина 96 метра, може да плава 5 месеца без презареждане с максимална скорост 25 възела.

Разрушителят разполага с хеликоптерна площадка, торпедни апарати, зенитни и противокорабни оръдия, ракети „повърхност-повърхност“ и зенитни ракети, както и потенциал за електронна война, съобщи националната телевизия.

Първият разрушител иранско производство бе пуснат на вода през 2010 г. Предполага се, че иранските ВМС разполагат с още пет разрушителя. Има предположения, че Иран произвежда изтребители, танкове, ракети, леки подводници и торпеда. 

В четвъртък тази седмица Техеран обяви, че се е сдобил с две миниподводници, едната нова, а другата ремонтирана, предвидени да оперират в плитки води, например в Персийския залив.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна