Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо вдигаме кръвно, когато е студено?

„Мой приятел, който от дълги години живее в Дубай, се върна за няколко дни в България. Оплака ми се, че още на втория ден е вдигнал много високо кръвно и се притеснил ужасно, защото по принцип нямал проблеми с кръвното налягане.“

„Най-много инфаркти и инсулти има през зимния сезон.“

Защо става така?

Как студът влияе на кръвоносните съдове?

Кръвното налягане винаги е по-високо през зимата, заради ниските температури, които буквално стесняват кръвоносните съдове. Освен самият студ, влияние имат и други метеорологични условия, като атмосферни фронтове или бури. Кръвоносните съдове реагират и на резките промени във влажността, атмосферното налягане, облачната покривка или дори и вятъра. Тези колебания в кръвното налягане са особено характерни за хората над 65 годишна възраст.

Кръвното налягане се влияе и от други фактори, типични за зимния сезон – увеличаването на теглото, намалената физическа активност – това са допълнителни усложнения, които могат да дадат отражение върху нивата на кръвното налягане.

Едно от най-важните правила е да се избягва излагането на студ, колкото е възможно. Опитайте да стоите в добре затоплени помещения и внимавайте с резките смени на температурите. Обличайте се добре, преди да излезете навън. Опитайте да правите, макар и леки упражнения, които ще Ви заредят с  тонус и енергия. Нека менюто Ви е богато на зеленчуци и плодове, които са подходящи за сезона (тиква, туршии, ябълки, круши, цитруси, ряпа, червено цвекло).

Заредете се с добро настроение и вяра в природата. Съществуват много билкови растения, известни със своите благотворни ефекти върху кръвоносната си система. Такива са Гинко билобата и Гроздовото семе.

Стотиците изследвания, проведени в Германия и Франция, показват един и същ резултат- екстрактът от Гинко Билоба подобрява кръвообращението, най-вече към мозъка и крайниците и спомага за усилване на паметта. Биоактивните съставки на Гинко Билобата не позволяват образуването на съсиреци и тромби в кръвоносните съдове като в същото време подобряват еластичността им и тяхната проходимост. Това прави екстрактът изключително препоръчителен за хора с високо кръвно налягане, хора, преживяли инфаркт или инсулт, както и за хора, попадащи в рисковата група на тези заболявания. Изключително подходящ е приемът на билката през зимата, защото защитава кръвоносните съдове, намалявайки риска от рязко повишаване на кръвното налягане.

Екстрактът от гроздово семе е натурална растителна субстанция, която  е с концентрирано съдържание на мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от разрушителното действие на свободните радикали и подпомага нормалната циркулация на кръвта към малките периферни кръвоносни съдове. Проантоцианидите правят кръвоносните съдове еластични и това води до намаляване на кръвното налягане, подобряват проходимостта на кръвоносните съдове, предпазва от образуване на плаки и тромби в артериите, заздравява стените на вените като предпазва от образуването на разширени вени и спукани капиляри.

Ginkgo Vin (ГинкоВин) съдържа висококачествени екстракти от Гинко Билоба (100 мг) и Гроздово семе (50 мг) с и доказан ефект върху сърдечно-съдовата система. Качеството се гарантира от проверка на всяка партида. Една таблетка дневно осигурява необходимото количество от екстрактите за проява на благотворния ефект. В една опаковка ГинкоВин се съдържат 60 таблетки, които са достатъчни за двумесечен прием.Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени