Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за стабилизация на цените на петрола след вчерашното брутално поевтиняване

В сряда петролните фючърси опитват предпазлива стабилизация след тяхната вчерашна брутална обезценка, но продължават да се търгуват под натиск с оглед на опасенията за свръхпредлагане и притесненията, че забавящата се глобална икономика ще потисне търсенето на важната енергийна суровина.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019-а година нарастват с 0,7% към 56,65 долара за барел, а януарските фючърси на американския лек суров петрол - с 0,82% към 46,62 долара за барел. Това предпазливо възходящо движение обаче е факт, след като предходната сесия на търговия беше белязана с едно от най-драматични поевтинявания на петрола от няколко години насам.

Във вторник фючърсите на петрола Брент се понижиха с 5,6% до 56,26 долара за барел, като за кратко дори удариха 14-месечно дъно от 55,82 долара за барел (най-ниско ценово ниво от 10-ти октомври 2017-а година), докато фючърсите на американския лек суров петрол се сринаха с цели 7,3% до 45,89 долара за барел (най-ниско ниво от края на август 2017-а година).

В основата на рязкото поевтиняване на петрола през последните дни на търговия са прогнозите за рекордни добиви в САЩ и Русия на фона на все по-ясните сигнали за забавяне на глобалния икономически растеж и респективно на търсенето на важната енергийна суровина.

Оповестените късно снощи данни на Американския петролен институт (API) за ръст на петролните складови запази в САЩ допълнително усилиха опасенията, свързани със свръхпредлагането. Според API наличните складови запаси на суров петрол са нараснали през седмицата до 14-ти декември с 3,5 млн. барела при очакванията на финансовите пазари за тяхно понижение с около 3 млн. барела.

Всичко това поставя под въпрос ефективността на постигнатото по-рано през декември споразумение във формата "ОПЕК +" за съкращаване на производството с общо 1,2 млн. барела на ден в рамките на първите шест месеца на следващата година.

Днес вниманието на пазарите на суровини е насочено към официалните данни на Енергийната информационна агенция на САЩ (EIA) и дали те ще потвърдят данните на API за ръст в складовите наличности на американски суров петрол.

Междувременно петролният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих беше цитиран да казва, че текущите цени на суровия петрол не са фундаментално обосновани. "Това, което се случи на петролните пазари, беше политическа, макроикономическа и спекулативна търговия", посочи той.

Според него наличните петролни запаси ще намалеят до края на първото тримесечие на 2019-а година. Той също така потвърди ангажимента на всички членове на ОПЕК за съкращаване на добивите от началото на следващата година с 3%, както и ангажимента на производителите, които не са членове на картела, включително Русия, за ограничаване на техните добиви с 2%.

Халид ал-Фалих отбеляза, че има много спекулативни пари, влияещи върху цените на петрола. От фундаментална гледна точка обаче той смята, че през следващата година ще бъде постигнат баланс между търсенето и предлагането на черното злато. Според него постигнатото във формата "ОПЕК +" решение е много балансирано, премерено и много силно, като наличните складови запази на суров петрол вече са започнали да спадат през последните няколко седмици.

Трябва да се има предвид, че фючърсите на петрола Брент вече се търгуват около и дори под  ключовата техническа зона на подкрепа около 57,60/56,20 долара (бивши важни ценови върхове около 57,00/56,75 долара от началото на 2017 година; 50% корекция на цялото възходящо движение от дъната около 27,35 долара от януари 2016-а до неотдавнашните върхове към 87,32 долара от началото на октомври тази година; 50-месечна пълзяща-средна около 57,00 долара и 200-седмична пълзяща-средна около 56,20 нивото).

Графика на петрола Брент (на седмична база)

Снимка

Евентуален по-траен пробив под тази ключова ценова подкрепа около 57,60/56,25 долара може да задълбочи допълнително рязката обезценка на петрола Брент към 55,20/55,00 областта (бивши важни дъна от октомври 2017-а), рискувайки дори спад към нивата около 50 долара за барел (61,8% корекция на цялото поскъпване на петрола от 27,33 до 87,32 долара; серия бивши дъна от втората половина на август 2017-а година).

Само бързо връщане на петролните цени обратно над 56,20/57,65 областта (200-седмична и 50-месечна пълзящи-средни и бивше важно дъно от 29-и октомври тази година около 57,65 долара) ще отслаби низходящия натиск и може да доведе до отскок на петролните фючърси към 63,45/63,60 нивата (бивши върхове от 4-ти и 7-и декември; 100-седмична пълзяща-средна към 63,55 долара). Но само пробив и над тези нива ще даде първи по-ясен сигнал за отслабване на солидния натиск от продажби на фючърсите на петрола сорт Брент, който е в сила от върховете над 87 долара за барел, достигнати за кратко в началото на месец октомври.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна